Ukoliko ne možete odoliti ovoj mesnoj deliciji neka vam utjeha bude to što se u jagnejtini nalaze selen, triptofan, vitamin B12 i B3, cink i fosfor. Pored toga ova vrsta crvenog mesa je bogat izvor proteina. Dovoljno je da pojedete samo 150g jagnjetine i da zadovoljite preko 60% dnevnih potreba za proteinima.
Sastojci:
– 1 jagnjeći but (2,5-3 kg) 2 veze mladog luka
– 3 paradajza, 4 kasike masti, so,
– biber
Priprema:
Operite but od mladog jagnjeta i ostrim nožem napravite po dva zareza sa obje strane buta. Meso zasijecite do same kosti, a zatim ga propržite na vrelom ulju da dobije rumenu boju. Izvadite i stavite u zemljani sud za pečenje, posolite ga i pobiberite. Na ulju na kome se meso pržilo propržite sitno sjeckanu vezu crnog i vezu bijelog luka.
Kada se luk malo proprži, dodajte oljušten i na četvrtine isječen paradajz, posolite ga i pobiberite i pržite da sok od paradajza upola provri. Isprženu masu zatim prelijte preko jagnjećeg buta puneći njome i zareze sa strane. Tako pripremljeno meso pecite oko 2 sata u dobro zagrijanoj rerni prelivajući ga povremeno sokom ( velikom kašikom sa dugom drškom).
Posle pola sata okrenite meso i pecite još pola sata. Viljuškom provjerite da li je pečeno i poslužite ovo pikantno jelo sa prilogom po želji.