Pećina Vjetrenica nominirana za listu UNESCO-a

Pećina Vjetrenica, najveća i najpoznatija u Bosni i Hercegovini, zaštićeni spomenik prirode i turističko odredište u jugoistočnom dijelu Hercegovine nominirana je za uvrštavanje na listu UNESCO-a čime bi trebala postati prvi prirodni fenomen na svjetskoj listi zaštićenih spomenika u BiH.

PEĆINA VJETRENICA

Informacije je za Furaj.ba potvrdio direktor Javnog preduzeća „Vjetrenica“ Nikša Vuletić.

Kako nam je pojasnio Vuletić, pećina se od 2004. godine nalazila na Tentativnoj listi dobara koje BiH može nominirati za listu UNESCO-a, a postupku nominacije prethodio je dugotrajan proces i izrada Nominacionog fajla za kojeg je krajnji rok za predaju bio 31. januar. Nekoliko dana ranije, na sjednici Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona 26. januara 2021. godine Vjetrenica s dijelom Popova polja ponovo je proglašena zaštićenim pejzažom. Izmjene u zakonu su morale biti donesene jer je Vjetrenica bila zaštićena zakonom iz 1952. godine. Rad na zaštiti Vjetrenice i dijela Popovog polja bio je jedan opsežan projekat koji je trajao od 2017. do 2019. godine, a u koji su bile uključene mnoge institucije.

Vuletić je također istakao kako su iz ovog preduzeća veoma zahvalni institucijama koje su im pomogle da do ove nominacije dođe – Općini Ravno, Federalnom ministarstvu okoliša i turizma, UNEP-u, Vladi HNK itd.

Vjetrenica prestavlja najveći sistem pećina u BiH. Smještena je na području južno-dinarskog krša, s ulazom na samom rubu Popovog polja, 300 m istočno od sela Zavale na 260 m nadmorske visine. Od Mostara je udaljena 80 kilometara.

U svijetu se nalazi na prvom mjestu po bioraznolikosti i njena dužina iznosi preko 7 km. Prosječna temperatura unutar pećine je 11 stepeni. U pećini živi bogati pećinski svijet, u kojem je zabilježeno gotovo 200 različitih životinjskih vrsta, a jedna od najpoznatijih je i čovječija ribica koja živi u Donjoj Vjetrenici.

Podsjećamo, u isto vrijeme započet je postupak da se kompleks slapova u Martin Brodu stavi na tentativnu listu i kandidira za uvrštavanje na UNESCO listu prirodne baštine. Očekuje se da će nominacioni fajl biti gotov u drugoj polovini 2021. godine. U planu je da se zajedničkom inicijativom Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske tokom narednog perioda Štrbački buk kao najviši vodopad na rijeci Uni također kandidira za uvrštavanje na UNESCO listu prirodnih dobara.

S. Hodžić, Furaj.ba

Zato što jedan članak nije dovoljan…

PEĆINA VJETRENICA, MISTIČNI DRAGULJ HERCEGOVINE

VJETRENICA – DRAGULJ HERCEGOVINE

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content