Kontakt
Marketing
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
  • NASLOVNA
  • Zavrti Globus
  • Bosna i Hercegovina ❤
    • Banja Luka
    • Bihać
    • Blagaj
    • Bugojno
    • Bosanska Krupa
    • Brčko
    • Foča
    • Goražde
    • Gradačac
    • Jajce
    • Konjic
    • Kraljeva Sutjeska
    • Kreševo
    • Ljubuški
    • Mostar
    • Neum
    • Ostrožac
    • Sanski Most
    • Sarajevo
    • ⚫ Sarajevo Ljubavi moja
    • Srebrenica
    • Stolac
    • Travnik
    • Trebinje
    • Tuzla
    • Vareš
    • Velika Kladuša
    • Višegrad
    • Visoko
    • ⚫ Zemlja u Obliku Srca
    • Zenica
    • Bjelašnica
    • Fojnica
    • Gradačac
    • Počitelj
    • Sarajevo
    • Zenica
  • Furaj Planetom
    • Razglednica
    • Korisne Informacije
    • Kuhinja
    • Neobični Muzeji
    • Putopisi
    • Zanimljivosti
  • Magazin
    • Intervjui
    • Kolumne
    • Moj Život u Inostranstvu
    • Fotografi
    • U nastavcima
    • Uspješne priče
  • Vikend Planer
    • ⚫ Nacionalni parkovi
      • NP Kozara
      • NP Sutjeska
      • NP Una
    • ⚫ Planine
      • Vlašić
      • Jahorina
      • Bjelašnica
      • Igman
    • Izletišta
    • Sport i rekreacija
    • Ski centri
    • Vikend s psom
  • Furaj.ba projekti
    • BiH Bucket list challenge 2021
    • Konkursi i Nagradne Igre
  • Novosti
    • Aktuelna ponuda putovanja
    • Održivi razvoj
Kontakt
Marketing
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
  • NASLOVNA
  • Zavrti Globus
  • Bosna i Hercegovina ❤
    • Banja Luka
    • Bihać
    • Blagaj
    • Bugojno
    • Bosanska Krupa
    • Brčko
    • Foča
    • Goražde
    • Gradačac
    • Jajce
    • Konjic
    • Kraljeva Sutjeska
    • Kreševo
    • Ljubuški
    • Mostar
    • Neum
    • Ostrožac
    • Sanski Most
    • Sarajevo
    • ⚫ Sarajevo Ljubavi moja
    • Srebrenica
    • Stolac
    • Travnik
    • Trebinje
    • Tuzla
    • Vareš
    • Velika Kladuša
    • Višegrad
    • Visoko
    • ⚫ Zemlja u Obliku Srca
    • Zenica
    • Bjelašnica
    • Fojnica
    • Gradačac
    • Počitelj
    • Sarajevo
    • Zenica
  • Furaj Planetom
    • Razglednica
    • Korisne Informacije
    • Kuhinja
    • Neobični Muzeji
    • Putopisi
    • Zanimljivosti
  • Magazin
    • Intervjui
    • Kolumne
    • Moj Život u Inostranstvu
    • Fotografi
    • U nastavcima
    • Uspješne priče
  • Vikend Planer
    • ⚫ Nacionalni parkovi
      • NP Kozara
      • NP Sutjeska
      • NP Una
    • ⚫ Planine
      • Vlašić
      • Jahorina
      • Bjelašnica
      • Igman
    • Izletišta
    • Sport i rekreacija
    • Ski centri
    • Vikend s psom
  • Furaj.ba projekti
    • BiH Bucket list challenge 2021
    • Konkursi i Nagradne Igre
  • Novosti
    • Aktuelna ponuda putovanja
    • Održivi razvoj
  1. Home
  2. Magazin
  3. Pekara Kraljevac – 108 godina ljubavi na prvi zagriz!
 Pekara Kraljevac – 108 godina ljubavi na prvi zagriz!
Magazin Uspješne priče

Pekara Kraljevac – 108 godina ljubavi na prvi zagriz!

by Furaj.ba 4 min read

AA

Odmah nakon što je veliki požar 11. novembra 1911. uništio veći dio nekadašnjeg gradskog jezgra u Visokom, Mustafa Šahinović u svojim dvadesetim otvara pekaru Kraljevac, koja će u takvim okolnostima, u gradu koji je pretrpio veliku materijalnu štetu, značiti samo jedno: život je pronašao način da se rodi. Sigurno tada niko nije ni slutio da će mala obrtnička radnja jednoga dana postati tradicionalna dragocjenost grada.

Stare tajne pekarskog zanata

U počeku je pekara Kraljevac imala malu proizvodnju, tek nekih tridesetak okruglih hljebova i oko pedesetak somuna koje su kupovale imućnije mušterije iz komšiluka. No, svaki pazarni dan, što je tada bio ponedjeljak, prvom pekarskom majstoru Risti Bujaku predstavljao je  izuzetan izazov. Potražnja je bila pet puta veća nego obično, no on je uspijevao uvijek održati kvalitet.

Atmosfera ispred pekare

Visočani su dolazili i po aščijske specijalitete, a donosili su i svoje kod kuće spremljene proizvode na pečenje. U pekari i ispred pekare širili su se mirisi koji bude sva čula posebno u danima vjerskih praznika, jer bi vrijedne Visočanke odlučile u velikom broju da pekari povjere pečenje njihovih baklava, ružica i lutmi.

Možda ste propustili:  Dok letim Bosnom

Nije dugo trebalo da se za pekaru Kraljevac pročuje i dalje od Visokog, pa u nju počinju svraćati putnici i trgovci.

“Pekara je danas poznata kao najstarija pekara koja kontinuirano radi već 108 godina. Kupci dolaze iz svih dijelova grada, jer su način rada, pečenja, recept za tijesto, a samim time i specifičan okus i miris proizvoda, ostali decenijama isti”, kaže Mahir Šahinović, Mustafin praunuk.

Ćamil Šahinović

Decenijama su znanje i tajne o spravljanju pekarskih specijaliteta ostajali samo u krugu onih koji su ovdje završavali svoj zanat. Kod majstora Riste zanat je izučio Ahmet, sin Mustafe Šahinovića, a on je za rad u pekari pripremio svog brata Ćamila, koji je 1941., s nepunih 17 godina, otišao na rad i obuku u Njemačku. Dvije godine kasnije položio je majstorski ispit za pekara-slastičara u Essenu pred komisijom koju je sačinjavalo 50 majstora pekarskog ceha Rurske oblasti. Po povratku u rodni grad sa sobom je donio spoznaje o novim dostignućima u pekarstvu, a zajedno sa suprugom Eminom neprekidno je u pekari Kraljevac radio od 1950. do 1988. Ambijent pekare znatno je izmijenio, čime je postala praktičnija, modernija i komfornija.

Možda ste propustili:  Kraljevski grad Visoki, jedna od najvažnijih srednjovjekovnih tvrđava u BiH
Ćamilov sin Nijaz sa sinovima Mahirom i Edinom

Novi ljudi, stari običaji

Iako danas pekaru Kraljevac ne vodi niko od članova porodice Šahinović, ništa se nije promijenilo.

Sinovi Ramiza Karavidaja

“Nakon Ćamilovog penzionisanja pekara je data u najam čestitoj porodici Karavidaj. Glava porodice, Ramiz Karavidaj, i Ćamil su radili skupa nekoliko godina prije Ćamilovog povlačenja iz posla. Međutim, porodica Karavidaj odlučila je nastaviti proizvodnju hljeba na isti način kako je on to radio. Na tome su joj zahvalni kako Ćamilovi potomci tako i mnogobrojne mušterije kojima je dio svakodnevnice dolazak u pekaru”, ispričao je Mahir.

Zato hljeb, somuni, kifle i pereci pekare Kraljevac i dalje na prvi zagriz rađaju ljubav.

Elma Zećo, Furaj.ba

  • 0
    Facebook
  • 0
    Twitter
  • 0
    Linkedin
  • 0
    Viber
  • 0
    Whatsapp
Previous post
Next post
Čitaj više
Izdvojeno

Sarajevo bi moglo dobiti i dva skywalka

27 Juna, 2022
Novosti

Dok čekate tramvaj u Sarajevu, nađite svoju sadnicu!

27 Juna, 2022
Novosti

Prijavite se na utrku “Avaz Twist Tower Running 2022.”

27 Juna, 2022
Novosti

Hurghada – ponuda dana

27 Juna, 2022
Pratite nas
  • 34K
    Fans
    34K
    Fans
  • 1.3K
    Followers
    1.3K
    Followers
Newsletter
Povezani TEKSTOVI
BiH ❤ Novosti Visoko

10 razloga zašto posjetiti Visoko

Foto: Semir Dokso 1. Koračajte tragovima bosanskog kraljevstva  Vratiti se kroz

BiH Bucket list challenge 2021 Vikend Planer Visoko

Prošetaj Bosanskom dolinom piramida

BiH Bucket List Challenge – Izazov #36 Piramide u Visokom

Uspješne priče

Visočanin u dalekoj Rusiji vodi kompaniju koja prodaje kavijar i morske plodove

Nekada poznati bosanskohercegovački kuhar sada uspješne kulinarske priče piše u

Implemented By HudHudPro ®. All Right Reserved ©.