Pepetuške – Personalizirane lutke za sve uzraste

Pepetuške su omiljene igračke i pokloni za sve uzraste, a nastale su u glavama dvije mame i prijateljice, Maje Gerin i Arme Bešlagić.

Kako su svojim djevojčicama željele darovati drugačije igračke od onih koje možemo kupiti u prodavnicama, dvije Sarajke su napravile personalizirane krpene lutke. Kasnije su te lutke željele i komšinice, pa drugarice iz vrtića, rodice, prijateljice i tako je započela Pepetuška priča.

– Prve lutke su nastale 8. marta prošle godine. Ideja je nastala spontano, maštajući, sa željom da radim nešto lijepo za djecu. Motiv i inspiracija su moje curice, kćerka Naja i tetkina djevojčica Mena. Na samom početku smo bile nas dvije prijateljice, Arma i ja, ali je Arma radi svojih obaveza morala odustati. Sada je tu jedan mali i predivni tim žena za koje ja kažem da imaju magiju u rukama – priča Maja Gerin.

PUT DO DJEČIJIH SRCA

Simpatičnim krpenim i dugokosim lutakma nije bilo teško pronaći put do dječijih srca, a za izradu jedne lutke potrebno je i nekoliko dana.

– Cijelu godinu smo učili, vjerovatno i griješili, ali svaka lutka je napravljena s mnogo ljubavi. Sada smo usavršili i ubrzali proces jer je potražnja to zahtijevala od nas. Najdraži dio u cijelom procesu mi je oblačenje Pepetuške, a najviše volim opciju kad nama daju zadatak da obučemo lutku.

Pepetuška lutke su specifične jer mogu biti potpuno personalizirane, to znači da klijent može birati ime, boju kose, frizuru, detalje, odjevnu kombinaciju, boju očiju…

– Poseban momenat se desio kad su odrasli poželjeli svoje lutke. Zaista sam željela brand za djecu, ali su same našle put do srca odraslih. Meni je to fascinantno. Sada prijatelji poklanjaju prijateljima, majke kćerkama i obratno, supružnici jedni drugima… Radili smo dosta poznatih ličnosti, ali ja to nekako ne razdvajam. Kroz fotografiju i opis koji dobijemo kad radimo lutku nama svi postanu “poznati” (smijeh).

Vrijedna ekipa koja radi na izradi Pepetuška lutki proširila je svoj asortiman i na nakit, jastuke, a polako rade i na izradi odjevnih komada za djevojčice.

– Osim Pepetuška koje su broj jedan, radimo u dogovoru s Make Me nakitom – nakit za djevojčice s likom Pepetuške. Radimo jastuke s likom Pepetuške, a sad smo se okušali i s duksericama za djevojčice. Možda bi neki rekli da lutamo i često mi kažu “drži se lutki”, ali ja znam da je toliko puno mogućnosti…

JAK I PREPOZNATLJIV BRAND

Kako je i sama mama, Maja uživa gledajući reakcije djevojčica na lutke i to joj daje dodatnu motivaciju za rad.

– Svaka reakcija na lutke za mene je posebna, djevojčice ih doživljavaju s toliko oduševljenja. Imamo čak i jednog malog fana, predivnu djevojčicu koja skuplja Pepetuške. Moja kćerka Naja više voli dječačke igre, ali naravno tu su i lutke. Pepetušku zove “mamina tutka” i nju posebno pazi.

Pepetuška timu tržište u BIH je na prvom mjestu, ali su njihove lutke stigle širom svijeta i obišle skoro sve kontinente.  Narudžbe se vrše putem web stranice, Facebooka i Instagrama, a odnedavno i platforme Orea. S obzirom na to da su Pepetuške ručni rad, njihovu cijenu je, priča nam Maja, teško prilagoditi našem tržištu.

– Samo oni koji se bave sličnim mogu razumjeti šta znači praviti brand, stvarati nešto ovako lijepo rukama, uložiti sve resurse i pokušati opstati. Imam tako jedan divan san i želju, a nekako sam sigurna da ću ga ostvariti jer previše to želim. Imati malu “fabriku” Pepetuška, gdje bi radile sretne tete, uživale praveći lutke, gdje bi se gradio jedan jak i prepoznatljiv brand iz Bosne i Hercegovine… Kažu da se sve može kad se hoće, pa ćemo vidjeti da li je Pinokiju porastao nos na tu izjavu.

Zato što jedan članak nije dovoljan

MUZEJ I BOLNICA ZA LUTKE – LISABON

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content