Perućica – jedna od rijetkih sačuvanih prašuma u Evropi

  Perućica – jedna od rijetkih sačuvanih prašuma u Evropi

  BiH Bucket List Challenge – Izazov #34

  U srcu Nacionalnog parka Sutjeska nalazi se jedna od rijetkih sačuvanih prašuma u Evropi, dragulj Bosne i Hercegovine – prekrasna Perućica.

  Perućica je smještena na dinarskoj planini s najvišim vrhom BiH od 2.386 m n/v – Magliću. Najvrijednija je niska bisera na đerdanu prirodnog blaga Nacionalnog parka Sutjeska, te strogo zaštićen rezervat. Nalazi se na tentativnoj listi UNESCO-a.

  Vodopad Skakavac
  Foto: Muamer Drugovac

  Duboko u njenim šumama, na rijeci Perućici ukras je prirode, njen geomorfološki spomenik, vodopad Skakavac. Visok je preko 70 metara, čaroban u svom padu.

  U njenom podnožju smješteno je i Trnovačko jezero – prirodni fenomen u obliku srca.

  Trnovačko jezero; Foto: Lana Bećiragić

  Perućica je samoobnavljajuća prašuma. Odnosno, ako drvo padne, niko ga ne uklanja niti pomjera, nego na mjestu gdje je palo ostaje godinama sve dok ne istruhne.

  Kako doći?

  U prašumu Perućicu ne možete ući bez pratnje vodiča iz Nacionalnog parka Sutjeska, i bez prethodne najave. Dužina staze je 11 kilometra. Prosječnim tempom hoda može se proći za 3 sata, bez odmora. Kreće se sa Tjentišta, a udaljenost do Dragoš sedla je 12 km. Ovaj vidikovac predstavlja najpoznatiji i najatraktivniji prostor za fotografisanje u granicama Nacionalnog parka Sutjeska, odakle se pogled pruža na prašumu Perućicu i vodopad Skakavac (75 m visok) kao i planinske vjence Maglića, Volujaka i Zelengore.

  Sa Dragoš Sedla staza počinje  kroz srce prašume u dužini od 11 km i izlazi na Suhu na 650 m, koja predstavlja najspektakularniji dio kanjona Sutjeske. Na Suhoj se nalazi uređeno odmorište.

  Foto: Lana Bećiragić

  Ova staza spada u laganu kategoriju, zahtjeva oprez, tjelesnu kondiciju i odgovarajuću obuću.

  Za prolaz kroz Perućicu (strogo zaštićen prašumski rezervat) obavezna je dozvola uprave Nacionalnog parka Sutjeska i angažovanje vodiča NPS-a a broj posjetilaca je ograničen.

  Dolina Heroja

  Kada već dođete na Tjentište, ne propustite posjetiti Dolinu heroja, memorijalni kompleks posvećen bitci na Sutjesci, koja se odigrala od 15. maja do 16. juna 1943. godine. Poštovaoci NOB-a mogu obići impozantni spomenik ove čuvene bitke, djelo Miodraga Živkovića, zatim Muzej, ali i Spomen kuću Bitke na Sutjesci koja predstavlja remek djelo arhitekture autora Ranka Radovića u kojoj se nalazi i 13 fresaka Krsta Hegedušića.

  Foto: NP Sutjeska

  Nacionalni park Sutjeska

  Telefon:  +387(0)58/233-102

  E-mail: npsutjeska@yahoo.com

  Web: npsutjeska.info


  Zato što jedan članak nije dovoljan…

  UPOZNAJ BOSNU I HERCEGOVINU KROZ 100 IZAZOVA – BIH BUCKET LIST CHALLENGE

  LETOM IZNAD PERUĆICE DO PRELIJEPOG VODOPADA SKAKAVAC

  OVAKO IZGLEDA NAJVIŠI VRH U BOSNI I HERCEGOVINI 

  NACIONALNI PARK SUTJESKA – BISER BIH

  10 RAZLOGA ZAŠTO POSJETITI FOČU

  BISTRA LEDNIČKA JEZERA NA ZELENGORI