Perućica – jedna od rijetkih sačuvanih prašuma u Evropi

BiH Bucket List Challenge

Izazov #26 – Posjeti jednu od rijetkih sačuvanih prašuma u Evropi

U srcu Nacionalnog parka Sutjeska nalazi se jedna od rijetkih sačuvanih prašuma u Evropi, dragulj Bosne i Hercegovine – prekrasna Perućica.

Prašuma Perućica
Foto: TO Foča

Perućica je smještena na dinarskoj planini s najvišim vrhom BiH od 2.386 m n/v – Magliću. Najvrijednija je niska bisera na đerdanu prirodnog blaga Nacionalnog parka Sutjeska, te strogo zaštićen rezervat. Nalazi se na tentativnoj listi UNESCO-a.

Duboko u njenim šumama, na rijeci Perućici ukras je prirode, njen geomorfološki spomenik, vodopad Skakavac. Visok je preko 70 metara, čaroban u svom padu.

U njenom podnožju smješteno je i Trnovačko jezero – prirodni fenomen u obliku srca.

Trnovačko jezero; Foto: Lana Bećiragić

Perućica je samoobnavljajuća prašuma. Odnosno, ako drvo padne, niko ga ne uklanja niti pomjera, nego na mjestu gdje je palo ostaje godinama sve dok ne istruhne.

Kako doći?

U prašumu Perućicu ne možete ući bez pratnje vodiča iz Nacionalnog parka Sutjeska, i bez prethodne najave. Kreće se sa Tjentišta, a udaljenost do Dragoš sedla je 12 km. Ovaj vidikovac predstavlja najpoznatiji i najatraktivniji prostor za fotografisanje u granicama Nacionalnog parka Sutjeska, odakle se pogled pruža na prašumu Perućicu i vodopad Skakavac (75 m visok) kao i planinske vjence Maglića, Volujaka i Zelengore.

Sa Dragoš Sedla staza počinje kroz srce prašume u dužini od 11 km i izlazi na Suhu na 650 m, koja predstavlja najspektakularniji dio kanjona Sutjeske. Na Suhoj se nalazi uređeno odmorište. Dužina staze je 11 kilometra. Prosječnim tempom hoda može se proći za 3 sata, bez odmora.

Foto: Lana Bećiragić

Ova staza spada u laganu kategoriju, zahtjeva oprez, tjelesnu kondiciju i odgovarajuću obuću.

Za prolaz kroz Perućicu (strogo zaštićen prašumski rezervat) obavezna je dozvola uprave Nacionalnog parka Sutjeska i angažovanje vodiča NPS-a a broj posjetilaca je ograničen.

Dolina Heroja

Kada već dođete na Tjentište, ne propustite posjetiti Dolinu heroja, memorijalni kompleks posvećen bitci na Sutjesci, koja se odigrala od 15. maja do 16. juna 1943. godine. Poštovaoci NOB-a mogu obići impozantni spomenik ove čuvene bitke, djelo Miodraga Živkovića, zatim Muzej, ali i Spomen kuću Bitke na Sutjesci koja predstavlja remek djelo arhitekture autora Ranka Radovića u kojoj se nalazi i 13 fresaka Krsta Hegedušića.

Foto: NP Sutjeska

Nacionalni park Sutjeska

Telefon:  +387(0)58/233-102

E-mail: npsutjeska@yahoo.com

Web: npsutjeska.info


BiH Bucket List Challenge

Izazov #26 – Posjeti jednu od rijetkih sačuvanih prašuma u Evropi

Napomena: Dozvoljeno je objaviti sliku na kojoj niste prisutni, ali prije proglašenja pobjednika molimo vas da nam pošaljete sliku koja dokazuje da ste posjetili Perućicu. Prihvatamo isključivo fotografije sa Dragoš Sedla sa pogledom na vodopad!

Glavni sponzor:

Sponzori projekta:

             

Medijski pokrovitelji: 

        

   

 

Zato što jedan članak nije dovoljan…

LETOM IZNAD PERUĆICE DO PRELIJEPOG VODOPADA SKAKAVAC

OVAKO IZGLEDA NAJVIŠI VRH U BOSNI I HERCEGOVINI 

NACIONALNI PARK SUTJESKA – BISER BIH

10 RAZLOGA ZAŠTO POSJETITI FOČU

BISTRA LEDNIČKA JEZERA NA ZELENGORI

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content