Pesah – jedan od najvažnijih jevrejskih praznika

S zalaskom sunca Jevreji počinju osmodnevno obilježavanje Pesaha, jednog od najvažnijih praznika.

Foto: Pixabay

Pesah se obilježava tokom aprila i simbolizira izlazak Jevreja iz egipatskog ropstva.

Ovaj praznik uključuje mnoge obrede i ceremonije, uključujući čišćenje kuće i obrede u sinagogama.

Priprema se i seder večera u noći prvog Pesaha. Jedno prazno mjesto ostavlja se za proroka Elijasa, a vrata otvorena za svakog dobrodošlog gosta.

Za vrijeme trajanja praznika Pesaha jede se beskvasni hljeb, a sam praznik se još naziva i „Praznik beskvasnog hljeba“. 

Jevreji u Sarajevu

Prema tradiciji staroj gotovo tri i po hiljade godina, praznik se shodno jevrejskom lunarnom kalendaru uvijek svetkuje  od 15-og do 22 nisana, potvrđujući historijsku priču o izlasku ovog naroda iz egipatskog ropstva. Tu priču najslikovitije opisuje sarajevska Hagada. 

Čitajući je za pashalnim stolom, Jevreji u BiH tako evociraju uspomenu na sudbinu svojih predaka, koji su pod prijetnjom egipatskog faraona nabrzinu ispekli svoje beskvasne hljebove i krenuli na put, lutajući po sinajskom poluostrvu 40 godina da bi se potom raselili širom svijeta. Hagada doslovno hronološki iznosi historiju dolaska izraelskih plemena u Misir te njihovo oslobođenje iz ropstva.

Sarajevo je grad koji ima jedinstvenu i bogatu kulturu koja je obogaćena različitim utjecajima i tradicijama. Obilježavanje ovih važnih praznika pokazuje da je Sarajevo otvoren grad koji prihvaća različitost i uvažava kulturu i tradiciju svih svojih građana. To je ono što čini Sarajevo tako posebnim i predivnim gradom koji zaslužuje divljenje i poštovanje.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content