Pet hotela neobičnog koncepta koji će vas oduševiti

Rijetki su oni koji će reći da ne uživaju u iskustvu odsjedanja u hotelu. Uvijek savršeno složena posteljina, čokoladice na jastuku, putna pakovanja kozmetičkih proizvoda i raskošni doručak za početak dana, samo su neki od razloga zašto ćemo hotelima dati prednost nad iznajmljivanjem apartmana ili nekim sličnim opcijama.

Porastom popularnosti putovanja, konkurencija na ugostiteljskom tržištu je postajala je sve veća. Danas je tako od presudne važnosti da se hoteli na neki način istaknu u odnosu na druge, a svojim gostima ponude nešto potpuno drugačije. Pronašli smo nekoliko upravo takvih koncepata širom svijeta.

Montana Magica, Čile

Huilo-Huilo rezervat prirodno je stanište najmanje vrste jelena na svijetu, a ujedno i mjesto gdje se nalazi najduži zipline u Južnoj  Americi. I usred njega nalazi se ovaj fantastičan hotel koji izgleda kao da su ga gradili vrlo radišni i ambiciozni hobiti. Izgledom podsjeća na vulkan ili čak i na vodopad, jer s njegovog vrha teče voda koja pada između prozora hotelskih soba, među gustom travnatom fasadom zasađenom na površini ovog dvorca. Da stvar bude još čudnija, do vrha na kojem se nalazi ulaz u hotel vodi viseći most napravljen od konopa.

Ako vas ne oduševi izgled ovog hotela, onda će to vjerovatno učiniti topli hamami izdubljeni u deblima velikih stabala, smještene na platoima koji gledaju na prašumu. Rezervat se nalazi na dva sata vožnje od najbližeg aerodroma, ali se isplati namučiti za iskustvo boravka na ovakvom mjestu.

Manta Resort, Tanzanija

Hotel Manta Resort u Tanzaniji nalazi se 250 metara od otoka Pemba u Indijskom okeanu, a njegov donji dio spušten je četiri metra ispod nivoa vode, zbog čega gostima pruža uživanje u podvodnom svijetu. Jedna noć u ovom hotelu košta više od 600 eura. Inače, ova podvodna soba ima i gornji dio koji je napravljen od drveta i u njemu se nalazi sve ono što je potrebno za normalan život, a ravan krov svim posjetiocima služi danju za sunčanje, a noću za pogled na zvjezdano nebo.

Marqués de Riscal, Španija

Hotel smješten među prekrasnim vinogradima španske regije La Rioja, dolazi s vlastitom vinarijom. Ako vam to nije dovoljan povod za posjetu, važno je znati da je njegovu arhitektonsku ideju potpisuje neponovljivi Frank Gehry. U slučaju da vas ni ovaj podatak nije osvojio, sljedeći sigurno hoće; u hotelu ćete moći uživate u spa tretmanima na bazi vina, kao i posjetiti restoran s Michelinovom zvjezdicom.

Attrap’ Rêves, Francuska

Dizajner Pierre Stépnae zamislio je providne balončiće kao neko novo iskustvo za kampere, s namjerom da korisnici ostavljaju minimalan utjecaj na okolinu. Priliku su vidjeli francuski poduzetnici koji su na samo 12 km udaljenosti od Marseillesa otvorili hotel kojeg čine ovi prefabricirani šatori, usred šume Bouches-du-Rhone. Svaki je šator veličine 13 m u promjeru, opremljen je lijepim namještajem, a zavisno o dobu godine cjelokupnom uživanju možete dodati i uživanje u jacuzziju. Obližnji restoran u svojoj ponudi nudi ukusne francuske specijalitete, a noćenje u ovom super šatoru iznosi 109 eura.

Hotel de Glace, Kanada

Ovo veličanstveno zdanje nudi zaista jedinstveno iskustvo boravka u jednom sigurno najneuobičajenijih interijera. Zamislite da spavate u najprirodnijem mogućem okruženju kojeg svake godine iznova dizajnira majka priroda. Svake je godine potrebno 5 sedmica, 500 tona leda i 15 000 tona snijega da bi se napravio Ice Hotel, čiji su plafoni visoki 5,5 metara, a zidovi ukrašeni originalnim umjetničkim rukotvorinama od blokova leda. Jedna noć u ovom hotelu koštat će vas 240 eura.

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content