Pet najljepših pogleda na vinograde Njemačke

Da bi rodile najbolje sorte grožđa, vinovoj lozi potrebno je ugađati. Voli da je grije toplina sunčevih zraka, da je osvježava vlaga iz hladnih riječnih magli, i da se uz blagi povjetarac suši na brdskim padinama…

Freiburg: Vinograd u Ehrenstettenu i kapela Ölberg; Foto: GNTB/ Francesco Carovillano

Trinaest je takvih vinogradskih regija, gdje rastu najbolje sorte rizlinga, i koje slikovitim krajolicima impresioniraju posjetioce jer vode duž romantičnih rijeka, kroz historijske gradove i impresivne arhitektonske spomenike.

Nijemci su odabrali najbolje vinske poglede, a od 39 koliko su ih oni izdvojili u 13 impresivnih vinogradskih krajolika – na Rajni, Majni, Mozelu, Nekaru, Aru, Naheu i njihovim pritokama, kao i oko Bodenskog jezera, mi izdvajamo najljepših pet:

  1. Baden: pogled sa Texas Passa

Kada biste se samo najednom probudili na poljima Teksasa u Badenu, zapitali biste se da li su to Rajski vrtovi Babilona oživjeli pred vama, ili rižina polja Balija, jer ovo čudo prirode istinski je spektakl Brda Kaiserstuhl sama su po sebi dramatično lijepa, a pogledi na vinograde i šumu čine se kao da kraja nemaju.

2. Frankonia – Silvanera

Vinski krajolici smješteni između Würzburga i Špessarta nazivaju još i čarobnim mjestom. Terroir f lokacija je u u Stettenu na kojoj se nalazi platforma za posmatranje na prekrasnu arhitekturu i okolni pejzaž. Godine 2020, kada smo samo u prirodi mogli sigurno boraviti, proglašen je za jedan od najljepših vinskih pogleda. Uređene planinske staze vode vas krivudavim putem koji simbolizira vijugavi tok rijeke Majne do vidikovca izrađenog od različitog kamena frankonskog trijasa.

Kaiserstuhl, Schwarzwald, Baden-Württemberg, Foto: GNTB/ Francesco Carovillano

3. Srednja Rajna

 

Za svaku ljepotu potrebno se malo potruditi, pa tako i za pogled koji se pruža na vinograde Srednje Rajne. Uspnete li se strmim padinama Leutesdorfa duž Neuer Wega, oduševit ćete se onim što će vas dočekati na kraju puta. Ogromna drvena ljuljačka na kojoj se možete opustiti i opustiti uživajući u veličanstvenom pogledu koji se pruža pred vama. No, ova tura ne nudi samo pekrasan pogled na vinograde, nego i umjetnost, pa put možete nastaviti i do dijela poznatog RheinSteiga koji je znan kao “Leutesdorfska staza umjetnosti i kulture”. Da biste vidjeli sva umjetnička djela, nastavite prema sjeveru, a u povratku nazad uživat ćete u pogledu na veličanstvenu Rajnu u dolini.

4. Gaiseltalsee – od rudarstva do vinogradarstva

Na mjestu nekadašnjeg otvorenog rudnika, danas se nalazi prekrasno vještačko jezero Geiseltal oko kojeg su stvoreni idealni uslovi za uzgoj izvrsnih sorti grožđa. Ništa ne bi bilo bez ideje poznatog vinogradara koji se time bavio iz hobija, pa je 1997. godine došao na ideju da naprave jedinstven projekat u Evropi – rekultivaciju otvorenog rudnika. I u tome su uspjeli!

5. Niederhausen

Tražite li jednostavnu rutu koju možete obići u u normalnoj obući u svako godišnje doba, ili njome lagano biciklirati, idealne su za vas staze Niederhausena.  Kopažljivo pogleda kroz vinograde, otkrit će umjetnički oslikane vinogradarske stubove. Umorne noge odmorite pod sjenovitim drvećem zavalivši se u nekoliko postavljenih ležaljki i uživajući u veličanstvenom pogledu preko brda Nahe.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content