Pet omiljenih povrtnih biljaka koje se sade u jesen

Ako ste mislili da je s radom u bašti gotovo čim prođe ljeto, pogriješili ste. I u jesen se bašta priprema za zimu, a postoji i povrće koje se sije ili sadi u jesen.

Ilustracija: Pixabay

Najprije trebate znati da je prije svake sadnje potrebno baštu prekopati i nahraniti zemlju za nove biljke. Napravite plan i odredite koliko vam čega treba za zime, a ovo je povrće koje se sadi u jesen:

Bijeli luk

Bijeli luk je taj koji se sadi u jesen i često upravo ovaj jesenski ima bolji okus od onog ranijeg. Nije zahtjevna biljka i relativno se jednostavno sadi.

Kao i za svaku drugu biljku, bitno je pripremiti zemlju za sadnju, očistiti ju od korova te prekopati. Nakon toga na razmaku oko 15-20 centimetara izdubite rupe na dubini od oko 4-5 cm i u njih postavite režnjeve bijelog luka korijenom okrenutim prema dolje! Zatrpajte zemlju, pričekajte zimu te u proljeće po potrebi malo zalijte! Vaš bijeli luk spreman je za vađenje sredinom proljeća kad primijetite promjenu boje stabljike iz zelene u smeđu.

Mrkva

Jesen je idealno vrijeme za sijanje mrkve. Baš kao i kod bijelog luka, potrebno je pripremiti zemlju za sijanje. Mrkva i ostalo korjenasto povrće vole rahlu zemlju pa ponekad nije loše i dodati malo pijeska.

Uzgaja se u plodoredu, najčešće nakon paradajza, graška ili krompira, a razmak između redova u kojima se sije trebao bi biti oko 20 centimetara.

Kad malo poraste, slobodno ju prorijedite i ostavite razmak oko 10 centimetara među biljkama! Dobro ju je sijati u plastenicima i klijalištima kako je preniske temperature ne bi uništile.

Peršun

Kod peršuna je slično kao i s mrkvom stoga primijenite znanje i iskustvo koje ste stekli s mrkvom.

Peršun vam može rasti i na balkonu, ali obratite pažnju na temperaturu kako ne biste ostali bez ove vrijedne biljke!

Luk srebrenac

Kako lukovice mogu podnijeti i malo niže temperature tako je i luk srebrenac jedna od biljki koja se može saditi u jesen. Za jesensku sadnju bitno je da tlo bude propusno kako se ne bi zadržavala voda i uništavala plod tokom zime i hladnih razdoblja.

Zemlja bi trebala biti bogata organskim tvarima pa ako to nije slučaj kod vas, dobro je nahranite i pripremite za zimu!

Luk se najčešće sadi u oktobruu, od sredine prema kraju jer se tada sama biljka najbolje priprema za prezimljavanje.

Salata endivija

Ako volite zelenu salatu, posadite endiviju i uživajte u salati cijelu zimu!

Ova biljka voli vlagu, podnosi niže temperature, a najbolje ju je saditi u augustu. Bitno je da ostavite nešto više od dvadeset centimetara između sadnica kako bi one mogle nesmetano rasti. Bojite li se vremenskih uslova, možete je posaditi u plastenik u kojem osim temperature možete kontrolisati i vlažnost.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content