Pet razloga zbog kojih je Beč privlačan ženama

Prema objavljenoj rang listi Startup Heatmapa (startupheatmap.eu), portala namijenjenog osnivačicama i osnivačima startupa, Beč se nalazi među najpovoljnijim lokacijama za pokretanje biznisa. Od svih evropskih gradova u poretku, austrijska metropola ima najveći udio startup-događaja namijenjenih isključivo ženama. To je samo jedan od mnogih razloga zbog kojih je Beč posebno atraktivan za poduzetnice.

Foto: PR

Sigurnost

Teško da postoje veliki gradovi sigurniji od Beča. Niska stopa kriminala nije samo rezultat uspješne prevencije nasilja na ulicama nego i konkretnih mjera u urbanom uređenju. Bečke ulice, uličice i staze su noću dobro osvijetljene, a javni prostori poput parkova su osmišljeni tako da vidljivost iz bilo kojeg ugla ne bude uskraćena.

Zastupljenost u politici

Beč je već 1987. godine imao prvu žensku članicu gradske vlade, Christine Schirmer, koja se bavila isključivo ženskim pitanjima. Taj pozitivan stav prema ženama u politici se nije mijenjao sve do danas.

Briga o djeci i školstvo.

Gusta mreža besplatnih ustanova za brigu o djeci su često presudan preduvjet za profesionalni razvoj žena. Ponuda u Beču seže od mnoštva javnih i privatnih vrtića, pa sve do cjelodnevnih škola.

Infrastruktura/mobilnost/okruženje

Svako ko je prošao bečkim ulicama cijeni neoštećene trotoare, neometani pristup javnom prijevozu i veliki broj zelenih površima i igrališta. Iako na ulicama vidimo sve više očeva koji sa svojom djecom šetaju gradom, većina koja vozi dječija kolica su i dalje žene.

Podrška za djevojčice i žene

Žene u Beču mogu koristiti mnogobrojne posebne subvencije Bečkog fonda za podsticanje profesionalnog usavršavanja zaposlenih (WAFF). Privredna agencija Beča (Vienna Business Agency) u svojoj ponudi sadrži programe za finansiranje i savjetovanje namijenjene isključivo ženama odnosno poduzetnicama. Također, projekti u kojima su žene na vodećim funkcijama dobijaju dodatna sredstva, a redovne radionice, s ciljem da pobude entuzijazam za nauku i istraživanje među djevojkama, doprinose usmjerenju žena na poslove koji prevazilaze stereotipe.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content