Pet razloga zbog kojih je Beč privlačan ženama

  Pet razloga zbog kojih je Beč privlačan ženama

  Prema nedavno objavljenoj rang listi Startup Heatmapa (startupheatmap.eu), portala namijenjenog osnivačicama i osnivačima startupa, Beč se nalazi među najpovoljnijim lokacijama za pokretanje biznisa. Od svih evropskih gradova u poretku, austrijska metropola ima najveći udio startup-događaja namijenjenih isključivo ženama. To je samo jedan od mnogih razloga zbog kojih je Beč posebno atraktivan za poduzetnice.

  Foto: PR

  Sigurnost

  Teško da postoje veliki gradovi sigurniji od Beča. Niska stopa kriminala nije samo rezultat uspješne prevencije nasilja na ulicama nego i konkretnih mjera u urbanom uređenju. Bečke ulice, uličice i staze su noću dobro osvijetljene, a javni prostori poput parkova su osmišljeni tako da vidljivost iz bilo kojeg ugla ne bude uskraćena.

  Zastupljenost u politici

  Beč je već 1987. godine imao prvu žensku članicu gradske vlade, Christine Schirmer, koja se bavila isključivo ženskim pitanjima. Taj pozitivan stav prema ženama u politici se nije mijenjao sve do danas.

  Briga o djeci i školstvo.

  Gusta mreža besplatnih ustanova za brigu o djeci su često presudan preduvjet za profesionalni razvoj žena. Ponuda u Beču seže od mnoštva javnih i privatnih vrtića, pa sve do cjelodnevnih škola.

  Infrastruktura/mobilnost/okruženje

  Svako ko je prošao bečkim ulicama cijeni neoštećene trotoare, neometani pristup javnom prijevozu i veliki broj zelenih površima i igrališta. Iako na ulicama vidimo sve više očeva koji sa svojom djecom šetaju gradom, većina koja vozi dječija kolica su i dalje žene.

  Podrška za djevojčice i žene

  Žene u Beču mogu koristiti mnogobrojne posebne subvencije Bečkog fonda za podsticanje profesionalnog usavršavanja zaposlenih (WAFF). Privredna agencija Beča (Vienna Business Agency) u svojoj ponudi sadrži programe za finansiranje i savjetovanje namijenjene isključivo ženama odnosno poduzetnicama. Također, projekti u kojima su žene na vodećim funkcijama dobijaju dodatna sredstva, a redovne radionice, s ciljem da pobude entuzijazam za nauku i istraživanje među djevojkama, doprinose usmjerenju žena na poslove koji prevazilaze stereotipe.