Pet šarmantnih gradova u regiji koje možete posjetiti ove jeseni

  Pet šarmantnih gradova u regiji koje možete posjetiti ove jeseni

  Ako razmišljate o putovanjima u evropske gradove obično izbor pada na Pariz, London, Rim, Barcelonu ili Amsterdam. No, te su destinacije prepune turista, a cijene su zbog velike posjećenosti poprilično visoke. Zbog toga vam donosimo listu pet gradova iz naše regije koji su zaista prekrasni i vrijedni posjete ove jeseni.

   

  Bled, Slovenija

  Bled i njegovo divno jezero su popularna destinacija turista. Jezero je savršeno za sve koji vole provoditi vrijeme u prirodi jer Alpe koje ga okružuju pružaju divne staze za planinarenje. Uputite se na Bled, a dok ste tamo isplanirajte i izlet do Bohinjskog jezera.

   

  Szczecin, Poljska

  Kao sedmi najveći grad u Poljskoj, Szczecin često nepravedno ostaje zapostavljen u sjenci nekih popularnijih destinacija kao što su Varšava ili Krakov. Ovaj lučki grad, koji se nalazi na samoj granici s Njemačkom, često je meta posjete njemačkih turista, a oduševljava prelijepom obalom pored rijeke. Szczecinska filharmonija organizuje brojne događaje tokom cijele godine, a neobična visoka zgrada je sama po sebi prelijep primjer poljske arhitekturalne ekscentričnosti.

   

  Kotor, Crna Gora

  Smješten na Jadranskom moru, Kotor je savršen grad za drugačiji odmor. Nalazi se na UNESCO-voj listi zaštićene svjetske kulturne baštine jer ima bogatu historiju koju možete istražiti kroz muzeje ili šetnjom zidinama koje okružuju grad. Uz to, osim mora, grad okružuju odlične staze za pješačenje i planinarenje pa posjeta Kotoru nije nužno rezervisana samo za ljetne dane.

   

  Ohrid, Makedonija

  Ohridsko jezero je najstarije jezero u Europi, ali je pomalo zaboravljeno kao turistička destinacija. Smješteno u divnom prirodnom okruženju na granici Makedonije i Albanije, nudi savršen odmor za one koji traže mjesto za odmor s manje turista, dok su cijene poprilično niske zbog čega je odmor na Ohridu doista pristupačan svima.

   

  Brașov, Rumunija

  Dom grofa Drakule, dvorac Bran, smješten je između ostalih dvoraca i tvrđava, u blizini ovog živopisnog rumunskog gradića u Transilvaniji. Brașov nudi odličan spoj historijskih znamenitosti i trendi kafića i restorana koji će boravak ondje učiniti još ugodnijim.