Petogodišnja Strategija razvoja turizma u FBiH

Na Svjetski dan turizma federalni premijer Fadil Novalić i ministrica okoliša i turizma FBiH Edita Đapo predstavili su u Sarajevu Strategiju razvoja turizma FBiH za period 2022-2027. godina.

 

KRAVICE WATERFALLS, BOSNIA AND HERZEGOVINA – AUG 10: Tourists refreshing under waterfall on August 10, 2012 at Kravice Waterfalls in BH. It is frequently visited by tourists from Medjugorje and Mostar

Đapo je prilikom predstavljanje Strategije razvoja turizma FBiH za period 2022-2027. spomenula i slogan Svjetskog dana turizma koji glasi „Preispitivanje turizma“ objasnivši da on odgovara situaciji u kojoj se danas nalazi turizam nakon što je prošla pandemija koronovirusa.

Strategiju razvoja turizma u FBiH je prihvaćena na jednoj od sjednica Vlade FBiH, a da bi stupila na snagu potrebno je još da je usvoje oba doma Parlamenta FBiH, što bi se trebalo dogoditi nakon Općih izbora.

Usvajanjem Staretgije bi se stvorili uslovi za izradu cjelokupne, državne strategije razvoja turizma u BiH. Strategija je napravljena u saradnji s USAID-om i Privrednom komorom FBiH.

Strategijom razvoja turizma definiraju se četiri prioriteta: razvoj turističkih proizvoda, razvoj destinacijskog marketinga, razvoj ljudskih resursa i unapređenje poticajnog okruženja za razvoj održivog turizma. Kroz strateški cilj ubrzanog ekonomskog razvoja utvrđena je mjera podržavanja razvoja poduzetništva turističkog sektora.

Posebno je naglašena potreba identifikacije turističkih potencijala Federacije BiH i promocije turističkih destinacija, te razvoj ruralnog turizma. Zajedničko je stajalište da se bogati turistički potencijali, uz pažljiva i planska ulaganja, u relativno kratkom roku mogu staviti u funkciju i postati generator privrednog razvoja.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content