Petogodišnji blizanci iz Sarajeva već veliki poznavaoci blaga Bosne i Hercegovine

Ukoliko na Instagramu pratite profil @bh_twins_q i hashtag #bihbucketlistchallenge, sigurno ste primijetili ovaj petogodišnji dvojac koji je ispunio većinu izazova od postavljenih 100. Bili su, što bi se kod nas reklo, od Une do Drine, od Save pa do mora. Blizanci Ahmed i Lamija mogu se pohvaliti onim što malo ko može – upoznali su većinu prirodnih ljepota i kulturno-historijskih znamenitosti Bosne i Hercegovine.

Foto: Instagram

Piše: Semra Hodžić

Aktivni u #bihbucketlistchallenge izazovu

Ahmed i Lamija Uštović iz Sarajeva u septembru ove godine kreću u predškolsko. Slobodno vrijeme provode igrajući se i otkrivajući svijet oko sebe. Aktivno treniraju atletiku u atletskom klubu Novi Grad Sarajevo.

Do sada su ispunili skoro 60 #bihbucketlistchallenge izazova koje je postavila ekipa Furaj.ba. Ti su mališani uspjeli ispuniti, pored ostalih, čak i neke teže izazove poput posjete Bobijaškom oku kod Sanskog Mosta dokle vodi strma staza, brojne tvrđave, vodopade, pećinu Vjetrenicu, Titov bunker kod Konjica, Muzej Bitka za ranjenike u Jablanici, ali i Muzej ratnog djetinjstva što je jako pohvalno za tako malu djecu, ali i njihove roditelje. U planu im je da ispune 70 izazova do kraja ovog zanimljivog putovanja kroz BiH, što rijetko i odrasli uspiju.

U posjeti Bobijaškom oku; Foto: Instagram

Prvi koraci na Kalemegdanu

Na prvo duže putovanje sa roditeljima Kenanom i Elzanom uputili su se kada su imali 15 mjeseci – prijateljima u Beograd. To putovanje njihovi roditelji danas zovu avanturom, jer se sjećaju dojenja na proširenju na Romaniji i presvlačenja pelena na benzinskim stanicama. Iako je znalo biti naporno, danas znaju da su u tim momentima shvatili da najviše uživaju kada su svi skupa, putuju i upoznaju svijet.

Kalemegdan je bio mjesto gdje su blizanci usavršavali prve korake. Nakon toga brzo su otišli i u Hrvatsku na more, što je također njihovim roditeljima bio izazov. Prepuno auto stvari, dupla kolica, dvije hranilice i sve ostalo što bi možda moglo zatrebati bilo je tu. Izgledalo je kao da se sele, pričaju nam.

Foto: Instagram

Putovanje s djecom

Za putovanje sa djecom potrebno je mnogo više pripreme nego kada ste sami. Kenan je nekada znao samo sa jednim peškirom znao otići na more ili sa popodnevne kafe produžiti do Jajca, stoga zna da je put s djecom velika promjena. Planiranje i pakovanje traje danima kada planiraju negdje dalje ići. Na put više ne idu bez putnog zdravstvenog osiguranja, kolica, hranilica i igračaka. Obilje dječije garderobe nose za svako moguće godišnje doba, bez obzira da li se ide na planinu na sankanje ili ljeti na more. Putna apoteka nije mnogo manja od kućne, a pripreme se za sve moguće slučajeve. Jednodnevni izleti sada su jednostavniji, naročito jer i blizanci učestvuju u spremanju stvari.

Nakon mnogo pređenih kilometara, Kenan i Elzana nam priznaju da je dok ne prohodaju samostalno vrlo zahtjevno putovati s djecom, i ne samo zbog opreme. Nije lahko ni odlučiti se da li su djeca spremna za neku zahtjevniju destinaciju niti je lahko savladati vlastite strahove. Iako je nekada teško opustiti se i prepustiti uživanju, kada vidite sretna lica djece kako se zabavljaju, to vam je dovoljno da i vi budete najsretniji na svijetu.

Savjeti drugim roditeljima

Roditelji danas mnogo rade, a nivo svakodnevnog stresa je sve veći i veći. Uprkos tome, Kenan i Elzana smatraju da se roditelji moraju mnogo više potruditi kako te brige ne bi negativno utjecale na odgoj djece. Moraju se naučiti odmoriti, ali i odvojiti vrijeme koje će kvalitetno provesti sa djecom. Kako kažu, mnogo je lakše odvesti djecu na jednodnevni izlet na planinu ili u šetnju po prirodi, te kako skoro svi to mogu priuštiti.

Roditeljima stoga savjetuju: “Pustite djecu da trče, skaču, voze biciklo i istražuju! Pustite ih da se penju, pa i ako padnu nije strašno! Vaši strahovi ne trebaju biti njihova ograničenja. Upišite ih na sport, jer zdravlje je na prvom mjestu! Dajte im mogućnosti da vam pokažu šta vole raditi!

Vole stare tvrđave u BiH

Blizanci vole hodati šumskim stazama. Vole i ravne livade po kojima se mogu ganjati i trčati. Uživaju i obilazeći stare bosanskohercegovačke gradove i tvrđave, jer to vide kao veliko igralište na kojem mogu otkrivati razne stvari. Vole obilaziti i diviti se unutrašnjosti džamija. Mnogo vole životinje, pa kada vide neku pored puta, obavezno moraju malo zastati ili barem usporiti.

Kao i na ostatak svijeta, i njihove planove je poremetila pandemija, ali su nastojali izvući pozitivnu stranu iz toga. Čim su prilike dozvolile aktivno su počeli obilaziti zanimljive lokacije u BiH. Mnoge od njih su Kenan i Elzana i ranije posjetili, tako da su odlučili ovaj put da ih pokažu Ahmedu i Lamiji. Početak augusta će iskoristiti da bh_twinse odvedu na vodopad Skakavac kod Sarajeva. Planiraju se i popeti na vrh Trebevića, posjetiti Tešanj, Višegrad i Srebrenicu.

Foto: Instagram

Posvećeni roditelji

Kenan i Elzana maksimalno se trude da djeca što kvalitetnije provode svoje vrijeme: boravak u prirodi, šetnje, igranje u parku, interaktivne igrice za razvoj vještina…

Kada su saznali da će dobiti blizance prvo su se, kažu, pomalo šokirali i razmišljali da li će to moći sve stići, a onda im je ideja o dvoje djece pričinjavala samo radost. Nemaju nekog posebnog odgovora kako uspijevaju sa dvoje male djece, jer se skroz različite situacije trude posvetiti što bolje mogu.

Bh. twinsi postaju double_twins

Krajem ove godine porodica Uštović očekuje dodatno pojačanje. Saznali su da će dobiti još jedan par blizanaca. Uvijek su zamišljali veliku porodicu, i sada će je zaista imati. Roditelji su sigurni da će stariji brat i sestra biti od velike pomoći. Za nove avanture sa četvero djece vjerovatno će opet sačekati da napune barem godinu i pol dana, ali do tada Ahmed i Lamija će sa ocem nastaviti obilaziti, hodati i šetati. Raduju se novim izazovima koje će svi zajedno ispunjavati.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content