Pica na metar, kafa po minutu

Ako vam se ponekad dešava da “zaglavite” u nekom lokalu čitajući knjigu, časopis ili surfujući po internetu, dok se kafa naručena prije dva sata odavno ohladila, nađete li se u Rusiji ili Londonu, moraćete dobro da pripazite. Na ovom mjestu je sve što naručite besplatno, jedino što ćete zapravo platiti je vrijeme koje ste u njemu proveli, i to 3 penija po minutu.

  Da smo cijene raznih vidova ugostiteljskih usluga počeli da mjerimo novim mjernim jedinicama, govori svjetski hit koji je dospio i u naše krajeve, na primjer, prodaja pice na metar. Ali, tu nikako nije kraj…

  Ako vam se ponekad dešava da “zaglavite” u nekom lokalu čitajući knjigu, časopis ili surfujući po internetu, dok se kafa naručena prije dva sata odavno ohladila, nađete li se u Rusiji ili Londonu, moraćete dobro da pripazite.

  U ovom gradu, na adresi 388 Old Street, otvoren je “Pey per Minute” kafe pod nazivom Ziferblat.

  Na ovom mjestu je sve što naručite besplatno, jedino što ćete zapravo platiti je vrijeme koje ste u njemu proveli, i to 3 penija po minutu.

  Ziferblat na Njemačkom i Ruskom jeziku znači brojčanik sata, pa gosti po ulasku u lokal iz bogate kolekcije mogu odabrati sat po želji, staviti ga na sto i naručiti hranu i piće.

  Ne postoji minimalno vrijeme koje ovdje morate provesti, ali budite obazrivi obzirom da će vas osoblje nuditi grickalicama, keksima i voćem, da će vam na raspolaganju biti i kuhinja u kojoj i sami možete pripremiti hranu ili skuhati omiljenu kafu, zajedno sa osobljem i ostalim gostima. U Ziferblatu je gostima na usluzi i klavir, što može biti sreća, ali i nesreća, u zavisnosti od toga ko za njega sjedne.

  Ziferblat ima svoju mrežu od 10 lokala širom Rusije i sada namjerava da se širi dalje po svijetu, a klijentelu koja ga posjećuje uglavnom čine poslovni ljudi na kafe pauzi, turisti umornih nogu i ostali koji kafiće tretiraju kao “coffice” (coffe+office).

  Vlanik lokala, Ivan Mitin, tvrdi da je Londonska publika odlično prihvatila ovu novinu i da je prosto nevjerovatno vidjeti ljude koji plaćaju kako bi stajali u redu da bi oprali svoje sudove, iako se to od njih ne traži, samo im je pružena prilika da se zabave i druže.

  Izvor: Bookiraj.com

  ČITAJ VIŠE

  Prijavite se na naš newsletter

  Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

  povezani tekstovi

  Skip to content