Pipi Duga Čarapa

Nestašna, vesela i razdragana, ali ako tome dodamo još i crvenu kosicu zavezanu u kikice, par pjegica, duge čarape jarkih boja svima je jasno o kome je riječ.

U jednom švedskom gradiću u oronuloj kućici usred vrta živjela je vrlo neobična djevojčica. Njeno ime je bilo Pipi Duga Čarapa, ili tačnije punim imenom Pipilota Viktualia Zavjesić Peperminta Efraimova Duga Čarapa. Ona je najjača djevojčica na svijetu, ima pjege i crvene pletenice koje stoje uspravno, proturiječi odraslima i neodgojena je.

Njen otac bio je moreplovac i zvao se Efraim Duga Čarapa. On je kupio ovu kućicu kako bi tu mogao provesti starost kada se okani morskih putovanja. No dogodila se nezgoda i val je Ephraima odnio sa palube broda. Pipi ga više nikada nije vidjela, ali znala je da će se jednog dana vratiti.

Priču o ovoj simpatičnoj djevojčici predočila nam je Astrid Lindgren, švedska književnica rođena 14. novembra 1907. Lik je nastao tako što je svojoj 7-godišnjoj, bolesnoj kćerci pričala priče o Pipi Dugoj Čarapi. Kada je Astrid povrijedila stopalo i time se otežano kretala počela je zapisivati priče o Pipi. Kćer Karin je za svoj deseti rođendan dobila ove priče na poklon.

Dogodovštvine ove djevojčice prevedene su na približno 100 svjetskih jezika, ekranizirane i postale općepoznati simbol jednog stila i radraganog duha.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content