Pizzeria Nišići, mjesto koje vole svi

Pizzeria Nišići nezaobilazna je stanica ne samo putnika koji prolaze putem Sarajevo – Tuzla, nego i brojnih drugih gostiju kao i turista iz stranih zemalja. Zaštitni znakovi ovog brenda porodice Kojić su pogača s kajmakom i kiselo mlijeko, sve iz vlastitog uzgoja i proizvodnje

Fotografije: Furaj.ba

Piše: Elma Zećo

Najljepše priče su one iz života običnog čovjeka, koji svakodnevno stvara, smišlja i bori se dok ne stigne do svog cilja. No, Dragislav Kojić zajedno sa svojom porodicom postigao je i više od toga nakon što se odlučio vratiti iz Bratunca u svoj rodni kraj, Nišiće, nadomak Sarajeva. Kao povratnik koji je bio usmjeren na izgradnju egzistencije, danas je na čelu ozbiljnog porodičnog biznisa, čiji je vrhunac Pizzeria Nišići, mjesto koje osvaja svojom toplinom i prirodnošću.

Krenuli smo od nule

Početak kao i svaki, ako je iz života poštenog čovjeka, nije bio jednostavan. Kada se 2002. godine Dragislav sa suprugom Biljanom i kćerkama Jovanom, Zoranom i Milicom vratio u Nišiće, zatekle su ga ruševine. Vihor rata odnio je kuću i druge objekte u njihovom vlasništvu. Započeli su s onim osnovnim – izgradnjom nove kuće realizovane zahvaljujući uručenoj donaciji, a potom je trebalo osmisliti od čega živjeti.

“S obzirom na to da ovdje svi imamo zemlje, u organizaciji koja se bavila dodjelom donacija ispričao sam priču iz prošlosti o sijanju heljde na ovim prostorima još iza Drugog svjetskog rata, tačnije ’46., ’47. i ’48. godine, jer sam i ja to želio raditi. Dobili smo donaciju – sjeme heljde koje je za nas stiglo iz Slovenije. Tada mi zaista nismo imali ništa, pa su čak jednoj zadruzi koja je postojala u to vrijeme platili da nam uzore zemlju. Poslije prvog sijanja i žetve suočili smo se s novim problemom. Nismo imali kome heljdu da prodamo, jer su u to vrijeme ljudi malo o njoj znali, a ni jedna velika prehrambena kompanija kojoj smo se obratili nije pozitivno odgovorila na naš upit”, govori nam Dragislav Kojić, te nastavlja: “Razmišljao sam kako da od heljde napravim nešto naše, nešto što pripada Nišićima. Dani su prolazili, jer nisam imao mogućnosti da odmah krenem u radnu akciju. Živjeli smo od penzije. U to vrijeme su mi bili živi i otac i majka. Moj otac je imao penziju u iznosu od 200 i nešto maraka, što je za nas sve bilo premalo. Ipak, uz mali kredit počeli smo se micati s mjesta. U želji da ono što pravimo bude isključivo prirodno, ozidao sam najprije krušnu peć počevši praviti pogače i hljeb, a poslije također uštipke i pice. Od toga sam napravio veliki brend za kojeg znaju svi od Zagreba do Skoplja, mislim naravno na sve naše goste koji su svraćali prolazeći putem Sarajevo – Tuzla”, ponosno govori Dragislav.

1

100% domaće

Ugostiteljski objekat Pizzerije Nišići prostire se na 170 kvadratnih metara u idiličnom etno-ambijentu. Kao specijalitet kuće izdvojili su se pogača s kajmakom i kiselo mlijeko. Gosti u njima najviše uživaju, no i sve druge namirnice koje se nude svidjele bi se ljubiteljima zdrave hrane, između ostalih, domaći sokovi od jabuke i šljive sa 100% sadržajem voća.

“Radimo porodično, supruga i ja zajedno s našim kćerkama. Svi su uključeni u posao. Zaista se trudimo da držimo nivo. Sami pravimo kiselo mlijeko i sutliju. Imamo sedam krava. Sijemo heljdu, meljemo je, tako da je sve 100% domaće i pod našom kontrolom – od sijanja do nastanka proizvoda.”

Plan za budućnost 

Među gostima porodice Kojić nerijetko se nađu poznati ljudi, posebno iz sfere muzike. Bili su tu također Goran Bregović, Zdravko Čolić, Halid Bešlić, Saša Popović, članovi benda Divlje jagode…

“Ovdje sam svaki dan, jedino kada odem po robu nisam. Svi koji dođu kažu da su prezadovoljni. To mi mnogo znači. Nije nikakvo hvaljenje, ali niko zaista do sada nije rekao ništa negativno”, kaže Dragislav, koji je posebno sretan što je svojoj djeci usadio radne navike i učinio ih samostalnim ljudima, posebno Jovanu i Zoranu. Ipak, pored školskih obaveza, svoj doprinos uspije dati i najmlađa Milica. Kako su njega učili, pojašnjava nam, tako je i on učio svoju djecu – da rade i budu pošteni.

“Sve ostalo će se naučiti u školi i s ljudima. Zdrava porodica je najjača firma koja postoji. Svi idu u jednom pravcu. Porodični biznis je najbolja stvar, ali mora se znati organizovati.”

Porodica Kojić još uvijek otplaćuje svoj kredit tako da sada ne razmišlja o uvođenju noviteta, no u nekom budućem vremenu zbog velikog broja turista i potražnje smještaja vjerovatno će raditi na proširenju ponude izgradnjom bungalova. Mnogo turista im dolazi, najviše Arapa, koji traže i prenoćište želeći odmoriti sedam dana u ovom lijepom kraju, na 1000 metara nadmorske visine, s mnogo šume, gdje nema fabrika i nije ništa zagađeno. Da, to su Nišići.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content