Pješčane piramide kod Foče

BiH Bucket List Challenge

Izazov #25Posjeti pješčane piramide kod Foče

Samo devet kilometara od Foče, u mjestu Pirin Do, izronio je jedinstveni prirodni fenomen – pješčane piramide. Nastajale su dugi niz godina erozijom tla i pod uticajem agresivne sprege mrazeva, ljetnih vrućina, kiša i jakih vjetrova.

Foto: Furaj.ba

Preko 200 godina stare piramide, pokraj starog puta koji je nekada povezivao Foču i Sarajevo, tek prije nekoliko godina probudile su interesovanje kako domicilnog stanovništva tako i sve više stranih turista.

Izbrazdani pješčani stubovi uzdižu se iz svojih širokih temelja i sužavaju prema vrhu te na taj način čine izvanrednu geomorfološku rijetkost na ovim prostorima. Proces erozije traje i danas, te suprotno očekivanjima, one ne nestaju već rastu. Za sada dosežu visinu do 20 m.

Foto: Furaj.ba

“Bosanski Colorado“

Oni koji su posjetili ovaj kraj uvjerili su se da je riječ o nesvakidašnjoj ljepoti. Sličan prirodni fenomen javlja se i u drugim krajevima svijeta, tako da mnogi Pješčane piramide kod Foče nazivaju “Bosanski Colorado” jer izgledom podsjećaju na one u Coloradu u Sjedinjenim Američkim Državama. Zapravo, teško ih je uporediti, drugačije su i veličinom i sastavom, a ono što ih još izdvaja i čini privlačnijim jeste zelenilo koje ih okružuje.

Popnete li se na pješćane piramide i pogledate li naokolo – nepregledno zelenilo, čarobne visoravni i planinski vrhovi ostavit će vas bez daha. Iako nedovoljno promovirane, pješčane piramide iz godine u godinu bilježe sve više posjetilaca.

Foto: Furaj.ba

Biciklistička staza duga 20 km

Nedavno je završeno markiranje biciklističke staze duge 20 km, koja povezuje grad Foču s Piramidama. Postavljeno je preko dvadeset putokaza koji neće dopustiti onima koji su prvi put ovdje da odu u pogrešnom pravcu. Nažalost, posjetioci nemaju priliku na ovom mjestu napraviti predah i osvježiti se, jer ugostiteljski objekti još nisu izgrađeni.

Foto: Furaj.ba

Kako doći?

Na putu Foča – Sarajevo, postoji oznaka za skretanje ka pješčanim piramidama. Na  6 km dugom putu postoje putokazi koji vam neće dozvoliti da skrenete s puta. Ponesite lunch paket jer ugostiteljskih objekata nema, ali iznad piramida ima vidikovac gdje možete odmoriti i uživati u prekrasnom pogledu.

BiH Bucket List Challenge

Izazov #25 – Posjeti pješčane piramide kod Foče

Napomena: Dozvoljeno je objaviti sliku na kojoj niste prisutni, ali prije proglašenja pobjednika molimo vas da nam pošaljete sliku koja dokazuje da ste posjetili Pješčane piramide.

Glavni sponzor:

Sponzori projekta:

             

Medijski pokrovitelji: 

        

   

 

Zato što jedan članak nije dovoljan…

10 RAZLOGA ZAŠTO POSJETITI FOČU

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content