Planinari iz BiH ispeli najviši vrh Turske

Na vrh Ararata, mitske planine u Republici Turskoj, usred jula ispela se grupa planinara iz Bosne i Hercegovine.

Foto: PK Nomadi

Jedan od vodiča ka vrhu planinarima bila je Dženita Merdan Luškić, jedna od najuspješnijih bosanskohercegovačkih planinarki, članica Planinarskog kluba Nomadi, sa svojim suprugom Damirom.

Dženitina priča je posebna. Već deset godina planinari i pohodi evropske vrhove, a i supruga Damira upoznala je na Prenju.

Foto: Dženita Merdan

Nakon što je ispela najviše evropske vrhove poput Mount Blanca, Grossglocknera i Elbrusa, postavši prva žena iz BiH koja je ispela taj vrh, odlučila se popeti i na Ararat, najviši vrh u savremenoj Turskoj koji pripada kavkaskom masivu.

Ova snijegom pokrivena vulkanska kupa visoka 5.137 metara, nalazi se na sjeveroistoku Turske, 16 km zapadno od Irana i 32 km južno od Armenije. Zovu je Mitskom planinom zbog toga što se u biblijskoj Knjizi postanka ova planina označava kao mjesto gdje se nasukala Noina arka poslije potopa.

Foto: Dženita Merdan

Nakon što su odlučili ići na turu na Ararat, grupa planinara intenzivirala je pripreme za uspon pojačavši odlaske na planinu.

Za Furaj.ba Dženita je pojasnila kako se osim fizički, za ovakve ture treba pripremiti i psihički, te da se u njih treba upustiti tek kada osjetite potpunu spremnost.

Foto: Dženita Merdan

Iako staze nisu tehnički zahtjevne, kaže, usponi su visoki. Ovakve ture podrazumijevaju specifičnu opremu namijenjenu za velike visine, gdje svaki dio ima svoju kategoriju. Ture traju i po nekoliko dana jer se i noći u visinskim kampovima odakle se ukoliko dozvoljavaju vremenski uslovi nakon odmora nastavlja uspon na planinu.

Iako je čak u julu na Araratu bilo snijega, koji se uprkos tome što je ta planina zapravo stratovulkan, formiran od bujica lave i užarenih stijena, nikada ne istopi, Dženita ističe da im je kod uspona bilo najteže to što je bilo prevruće tokom aklimatizacije na Mali Ararat. Kasnije, problem im je predstavljalo i otežano disanje.

Foto: Dženita Merdan

Uprkos svim otežavajućim okolnostima, imali su super sreću da ih planina ugosti i da se svi učesnici bez većih poteškoća uspješno popnu na najviši vrh Turske (Ağrı Dağı) od 5137 m/nv.

I dan uspona na vrh Dženiti je ostao posebno u sjećanju, jer su morali krenuti dan ranije zbog vremenskih uslova. Iz gornjeg kampa smještenog na 4.200 m/nv krenuli su u 2 ujutro, a već oko 8 sati svi su se popeli na vrh. Osjećaj je bio spektakularan!

Planinarki koja se pela na najviše vrhove Evrope, najviše vrhove Austrije, Albanije, Makedonije, BiH… ipak ovo nije najteži uspon. Uspon na najviši vrh Austrije Grossglockner smatra najizazovnijim.

S. Hodžić, Furaj.ba

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content