Planinari preporučuju najljepše planinske staze u Bosni i Hercegovini

Jedanaestog decembra svake godine u svijetu se obilježava Međunarodni dan planina, kojeg je 2003. godine proglasila opća skupština Ujedinjenih naroda nakon što se ukazala potreba za stalno osvještavanje velikog značenja planina i održivog razvoja njihovog okoliša za očuvanje kvalitete života stanovništva.

Svitanje na Hajdučkim vratima; Foto: Dženad Džino

Svitanje na Hajdučkim vratima; Foto: Dženad Džino

Taj dan planinari i svi drugi ljubitelji planine naročito nastaje raditi na podizanju svijesti o važnosti planina za život, isticati njene potencijale i načine za razvoj i donošenje pozitivnih promjena u planinskim resursima.

Priroda je u reljefu naše prekrasne Bosne i Hercegovine izvajala neprocjenjivo lijepe i obdarene planine, kojima su oduševljeni svi koji ih pohode, a naročito planinari koji ih nose u svojim dušama i koji im se uvijek vraćaju.

Povodom Međunarodnog dana planina pitali smo neke od najvrsnijih bosanskohercegovačkih planinara da nam preporuče najljepše staze kojima su hodili na planinama prekrasne domovine.

Anis Čeljo, predsjednik Planinarskog kluba „Nomadi“ i predsjednik Planinarskog saveza Kantona Sarajevo, te vođa bloga Planinar.ba

Anis Čeljo

Kanjon Rakitnice; Foto: Anis Čeljo

Ako želite da iskusite istinsku prirodu, onakvu kakva je od nastanka svijeta i bez većeg uplitanja čovjeka, onda obavezno morate posjetiti kanjon Rakitnice. Jedan o najdužih i najdubljih kanjona u Evropi pružit će vam istinski užitak planinarenja. Hodajući pored rijeke, a istovremeno prolazeći ispod brojnih vodopada i preskačući brojne brzake potoke koji se strmoglavo spuštaju ka Rakitnici sa obronaka Bjelašnice i Visočice pomislit ćete da se nalazite u nekoj oazi 1.000 km dalekoj od urbanog svijeta kojim smo okruženi. Bez obzira u koje godišnje doba odlučite posjetiti kanjon doživjet ćete savršenstvo stvaranja prirode, okruženi kristalno čistom i smaragdno zelenom Rakitnicom, te doslovno osjetiti u tom prostoru kako vam se tijelo puni pozitivnom energijom. Ko jednom osjeti i doživi taj svijet, poželi ga i opet i iznova se njemu vraća kao nekome najmilijem.

Kanjon Rakitnice; Foto: Anis Čeljo

Kanjon Rakitnice; Foto: Anis Čeljo

U kanjon vas vodi nekoliko staza, a moja preporuka je planinarska staza, koja počinje kod čuvenih vodenica/mlinova ispod sela Umoljani na Bjelašnici. Od vodenica dalje sve niz potok Šklope, preko livade i kroz šumu ući ćete u taj skriveni i čudesni svijet kanjona. Ova staza ujedno predstavlja i najlakši i bezbjedniji pristup samom kanjonu Rakitnice. Kad dođete do rijeke staza vas sve uz rijeku vodi do podnožja vodopada Studenog potoka, koji se nalazi u neposrednoj blizini ušća potoka u Rakitnicu. Studeni potok je inače čuven po svojim meandrima koje pravi u gornjem toku u blizini izvorišta, no pred ušće on okomito brzacima i vodopadima se ulijeva u rijeku. Ovu prekrasnu stazu 2019. godine obnovili i osigurali (sajlama, na par mjesta radi dodatne sigurnosti) članovi Planinarskog kluba „Nomadi“. U svakom slučaju ukoliko nemate dovoljno iskustva u planinarenju, moja je preporuka da prolazak ovom stazom obavite sa iskusnim planinarima.

Kanjon Rakitnice; Foto: Anis Čeljo

Kanjon Rakitnice; Foto: Anis Čeljo

Ako želite izaći iz zone komfora, osjetiti iskonsku prirodu i doživjeti avanturu posjetite Kanjon Rakitnice, i moje jedno od najomiljenijih mjesta na planinama Bosne i Hercegovine.

Sumeja Muhić, najbolja planinarka u BiH Udruženja “Avantur” 2018. godine

Sumeja Muhić; Foto: Muamer Drugovac

Sumeja Muhić; Foto: Muamer Drugovac

Čvrsnica, planina Visoke Hercegovine, bezvremenska ljepotica našla je posebno mjesto u mom srcu. Ture koje su mi prve naumpale nisu bile ture sa ishodištem na vrhovima planina. To mi je potvrdilo da je tačna tvrdnja da planinarenje ni u kojem slučaju nije osvajanje vrhova, već uživanje u svakom dijelu planine.

Sumeja Muhić na Hajdučkim vratima; Foto: Muamer Drugovac

Sumeja Muhić na Hajdučkim vratima; Foto: Muamer Drugovac

Moja preporuke su ture na Hajdučka vrata i vrh Veliki Vilinac. Putem iz Jablanice do Blidinja, dolazimo do Risovca, kod oznake ‘Muharnica’ skrećemo lijevo i makadamskim putem stižemo do naše početne tačke – lokaliteta Vitlenica (1470 m/nv). Staza započinje lijepo utrtim putem kroz šumu, a ubrzo izlazi na čistinu odakle nam se pružaju pogledi prema visinama Čvrsnice. Stanke pravimo kod planinarskog skloništa Zaglavlje, na platou sa klupama, kod izvora, na raskrsnici za Hajdučka vrata (2000 m/nv) i vrh Veliki Vilinac (2118 m/nv). Za Hajdučka vrata skrećemo lijevo. Nakon nekih 15-ak minuta dah nam oduzima pogled prema veličanstvenom Prenju. Dalje nastavljamo kroz kleku i dolazimo do jedinstvenog bisera prirode – jezera Crvenjak/Crljenjak. Od jezera do Hajdučkih vrata nam treba oko 15 minuta. Osjećaj kada stanete ispod ovih vrata se ne može opisati, to jednostavno morate sami doživjeti. Sa ovog lokaliteta je moguć i uspon do vrha Trinjača. Uspon do Hajdučkih vrata traje oko 3,5 sata, a udaljenost je oko 8,5 km. Staza je odlično markirana.

Sumeja Muhić; Foto: Muamer Drugovac

Sumeja Muhić; Foto: Muamer Drugovac

Na ovoj turi možemo kombinovati i posjetu vrhu Sumeja Muhić; Foto: Muamer DrugovacVeliki Vilinac. Na gore pomenutoj raskrsnici, za vrh skrećemo desno. Nailazimo na još jednu raskrsnicu za planinarski dom i za vrh Vilinac. Toplo preporučujem da se ova tura isplanira za dva dana: jedan za uspon na Hajdučka vrata, a drugi za uspon na vrh Veliki Vilinac, sa noćenjem u prelijepom planinarskom domu Vilinac. Nedaleko od doma nalazi se i jedan vidikovac koji svakako vrijedi posjetiti. U povratku sa ove ture, nemojte otići kući da ne posjetite Blidinje jezero. Ovo jezero je geomorfološki spomenik prirode i smješteno je u dnu Dugog polja između planina Čvrsnice i Vrana. A, kad ste već tu, šteta je da ne posjetite i nekropolu stećaka.

Sumeja Muhić

Čvrsnica je zaista planina koju bi trebao upoznati svaki planinar. Mnogo je lijepih staza, vrhova i vidikovaca koje nam nudi. Ako još uvijek niste, posjetite je. Kada je jednom upoznate, više nećete moći bez nje, obećavam vam! Samo, zapamtite nešto: poštujte planinu i prirodu.

Afan Abazović, turistički i planinarski vodič 

Afan Abazović

Planina Hum iznad Lašve je mjesto na kojoj se nalazi tromeđa općina Busovača, Kakanj i grada Zenice. Mlađim naraštajima i planinarima koji su nedavno ušli u ovu prelijepu rekreativnu aktivnost, skoro pa je nepoznata. Možda samo po sjajnom planinarskom domu Jedinci PSD Poštar iznad Sopotnice, na koji se dolazi putem sa željezničke stanice Gora.

Foto: Udruženje Azimuth

Foto: Udruženje Azimuth

Udruženje “Azimuth 135” markiralo je kružnu turu iz zeničkog pravca, sa usponom na vrh. Netaknuta priroda u tom sjeverozapadnom dijelu planine čini ovu turu izuzetno privlačnom. Ima sve što jednu planinu čini planinom: prohodne staze, dobro očuvanu crnogoričnu i bjelogoričnu šumu, izvore vode, pokoju livadu, pristupačnost sa nekoliko strana, strateški izuzetno bitnu poziciju i, što je možda i najveća prednost, jedan od najljepših pogleda na horizontu sa vrha, od Ozrena do Durmitora.

Pogled prema Zenici; Foto: Udruženje Azimuth

Pogled prema Zenici; Foto: Udruženje Azimuth

Tura je pojaka, sa početne tačke od 430 mnv se penje na 1280 mnv i ponovo silazi na istu visinu, što je 850 metara visinske razlike. Sa početne tačke do vrha ima 10 km, a sa vrha do krajnje tačke (koja je ista kao i početna, ali drugom stazom) je 8,5 km.

Hum će postati češća destinacija za zeničke, ali i planinare iz drugih gradova. A tu je, na 20 km od Zenice.

JEDINSTVENA TURA U ZENICI: PLANINARENJE ZA DJECU I BEBE

Zehrudin Isaković – 50 izabranih uspona

Naslovnica vodiča

Iz štampe je u oktobru ove godine izašao  “Planine Bosne i Hercegovine – 50 izabranih uspona” multimedijalni vodič novinara, planinara i pustolova Zehrudina Isakovića. U vodiču je opisano 50 izabranih tura po planinama Bosne i Hercegovine koje su odabrane prema afinitetima autora, koji se rukovodio njihovom zanimljivošću, raznolikošću i ljepotom.

Ukoliko obiđete svih pedeset ponuđenih opcija, možete se smatrati dobrim poznavateljem planina u BiH. Na tom putovanju vidjet ćete nevjerovatne prizore: glacijalna jezera u kojima se ogledaju vitki vrhovi, duboke kanjone, čarobne šume, šarmantne divokoze, lukave lisice, krupne medvjede, harizmatične vukove… u njihovom prirodnom ambijentu. Ti susreti trajno će ostati u vašoj memoriji kao nešto što će vas pratiti do kraja života.
Obilazeći planine BiH uvjerit ćete se u njhovu gotovo pa nevjerovatnu raznolikost: od blagog i zaobljenog ambijenta Kozare, preko čudesnog Konjuha, do ljutog Prenja, čija konfiguracija prevazilazi svaku maštu…

Hodajući preporučenim turama iz ovoga vodiča, upoznat ćete se i sa kulturnom raznolikošću Bosne i Hercegovine. Vidjet ćete zadivljujuće sakralne objekte: crkve, džamije i manastire, koji su ponekad uklopljeni u prirodu kao da joj pripadaju od pamtivijeka. Doživjet ćete duhovnu povezanost sa stećcima, nezaboravne zore i sjetne zalaske sunca, miris munike i proljetnog cvijeća… U očima će vam se smjestiti sunce, spavat ćete u hotelu sa milion zvjezdica, a one će vas podsjetiti na vječite zagonetke neba – neba koje će noćas biti vaš jedini pokrivač! Planinareći stazama BiH, upoznat ćete impresivnu prirodu i ljude koji je nastanjuju.


  • Najsavremeniji multimedijalni vodič za planine BiH
  • 50 izabranih uspona
  • QR kodovi do videa na kojima je autor snimao uspon
  • QR kodovi do planinarskih domova
  • CIJENA: 30 KM + poštarina 
  • Narudžba putem linka
  • Narudžba putem QR Coda

S. Hodžić, Furaj.ba

Zato što jedan članak nije dovoljan…

TOP 5 NAJLJEPŠIH DESTINACIJA ZA PLANINARENJE U BOSNI I HERCEGOVINI

MULTIMEDIJALNI VODIČ “PLANINE BOSNE I HERCEGOVINE – 50 IZABRANIH USPONA”

SVE ŠTO VAM JE POTREBNO ZA PLANINARENJE

ZAŠTO TREBATE PLANINARITI ZIMI?

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content