Plantaža u Blagaju: Mirisi i okusi đulbešećer ruže

Poznata je po svom mirisu i ukrasnoj vrijednosti, a uz to se koristi također u kulinarstvu i medicini. Najviše se uzgaja u Bugarskoj, Francuskoj, Turskoj i Iranu. Ali ima je i kod nas, naprimjer, u Blagaju, gdje je slijedom ideje penzionisane medicinske tehničarke, Fatime Džumhur, napravljena plantaža s preko 500 sadnica   

Ruža đulbešećerka u porodici Džumhur oduvijek se uzgajala. Još kada se Fatima Džumhur udala, u avliji njene svekrve u Konjicu postojalo je nekoliko sadnica đulbešećer ruže. U to vrijeme sok se proizvodio na tradicionalan način i samo za potrebe porodice.

Životni san

Održavanje sadnica iziskivalo je mnogo truda. U vremenu iza rata porodica je počela također prikupljati sadnice od drugih ljudi. Nakon njihovog sakupljanja na jedno mjesto, započeli su najprije s rasadom na imanju u blizini Konjica. Nekoliko godina kasnije, odlaskom u penziju, Fatima će donijeti važnu odluku kako bi ispunila svoj dugogodišnji san – da ima plantažu đulbešećerke i da proizvodi sok, u čemu ju je porodica podržala.

13177616_1290350754326992_3292727536666706183_n

U svrhu ostvarenja sna, u Konjicu je prodala stan i kupila zemljište u Blagaju. Potom se vratio njen sin sa suprugom iz Belgije, pa se napravila i porodična kuća. U poslu koji vodi Fatima nije sama. Uz nju je kćerka Aida Bubalo, te unuk Dino Bubalo, koji kaže:

“Bez obzira što imamo mnogo obaveza, zaista uživamo u ovom poslu. Zemlja u Blagaju pogodna je za rast ruže đulbešećerke, zrak je čist, a imamo i dosta rodbine u ovom dijelu Hercegovine. Činjenica da je Blagaj udaljen od Konjica samo sat vremena vožnje autom, također je utjecala pored brojnih drugih razloga da izaberemo baš ovaj grad kao mjesto na kojem ćemo početi s intenzivnijim uzgojem đulbešećerke, slatke ruže, predivnog i opuštajućeg mirisa kojem malo ko može da odoli. Simbolika ruže svima nam je poznata, no ako još uzmemo u obzir da je jestiva s relaksirajućim dejstvom, onda ova sorta ruže s punim pravom zaslužuje veliku pažnju. Naša đulbešećerka je prošla kontrolu Poljoprivredno-prehrambenog instituta u Sarajevu, što dokazuje izdati certifikat. To znači da su proizvodi od naše đulbešećerke ekološki čisti i zdravi.”

Sok i slatko od ruže

Na plantaži, koja se prostire na pola duluma zemlje, s preko 500 sadnica, posebno u maju ima posla, jer se ruža bere svaki dan.

“Ruže se beru u jutarnjim satima, preko dana se odvajaju cvjetovi i detaljno prebiru listovi od kojih se kasnije prave različiti proizvodi. Od juna do oktobra također se bere, ali ne takvim intenzitetom. Tada se navodnjava, za razliku od proljeća kada se okopavaju i vrši se priprema zemljišta, dok zimi one miruju. Posao jeste veoma zahtjevan i iziskuje mnogo vremena, ako hoćete da dobijete najbolje rezultate rada. Naša proizvodnja uključuje sok od ruže, slatko od ruže, sušene latice ruže za čaj i ružino sirće. Svi proizvodi su veoma aromatični, bez umjetnih sladila i boja, kao i pojačivača okusa, što susrećemo kod industrijskih proizvoda”, govori Dino, uključen u sve segmente rada.

Iako su mnogi ljudi čuli za đulbešećer ružu i proizvode koje daje, nažalost nisu imali priliku da ih probaju. Ipak, primijetan je sve veći broj onih koji postaju svjesni važnosti konzumiranja što prirodnijih namirnica, a oni koji dolaze na plantažu Fatime Džumhur u Blagaj, najviše su zainteresovani za sok i slatko od ruže.

U zavisnosti od potražnje, postoji mogućnost proširenja plantaže kao i povećanja broja sadnica, međutim Fatimi, Aidi i Dini najvažnije je da sačuvaju kvalitet dosadašnjih proizvoda.

“Želimo da naši kupci dobiju vrijednost za novac, dobar proizvod, jer naš primarni cilj je da onaj koji kupuje bude zadovoljan onim što je odabrao.”

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content