Plavo cvijeće sa kraljevskog Bobovca

Tokom rada na knjizi „Prijestolni Bobovac, arheološko-historijski vodič“, historičar i profesor Enver Imamović svestrano je istraživao i upoznao ostatke tog grada.

Sa kraljevskog Bobovca

Identificirao je sve njegove dijelove, pa i dvorište donje palače gdje se nalazila dvorska cisterna s ružičnjakom oko njega. Tu je naišao na prelijepo plavo cvijeće. Naime, poznato je da pojedine biljke i sjeme mogu opstati na nekom lokalitetu čak koju hiljadu godina.

“Izvadio sam dva stručka s korijenjem i presadio ga pored moje kuće gdje već drugu godinu cvjeta. Drago mi je jer je sa Bobovca, tim više što je dosta vjerojatno da je krasilo ružičnjak bobovačkog dvora u kojem su pored cisterne rado sjedile i naše princeze”, napisao je na svom Facebook profilu prof. dr. Imamović.

Foto: Enver Imamović

“Usput ću spomenuti još jedan slučaj kada je u pitanju cvijeće sa Bobovca iz vremena naših kraljeva. U Zemaljskom muzeju uzgaja se ruža iz 14. stoljeća, iz vremena kralja Tvrtka, koja je u kontinuitetu opstala do danas zahvaljujući vrijednoj muzejskoj botaničarki Berini i njenoj suradnji s jednim muzejom u Njemačkoj čiji su stručnjaci identifirali tu ružu i ustanovili da joj je porijeklo Bosna, koju je udajom tamo prenijela naša princeza Marija”, naveo je Imamović.

Sarajevska ruža iz 14. stoljeća – iz doba kralja Tvrtka

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content