Po vizu u Zagreb

Ukoliko želite turistički posjetiti  Kazahstan, Kirgistan ili Indiju, ono što će vas u momentu iznenaditi  je činjenica da u Bosni ne postoji ambasada ni velesposlanstvo za pomenute zemlje. Ništa obeshrabrujuće, susjedna Hrvatska nam nudi pomoć po pitanju regulisanja turističkih viza.   

Stoga, moja destinacija je Zagreb, cilj turistička viza! Na put sam krenula autobusom  u kasne sate, kako bih stigla na vrijeme da predam aplikaciju za vizu. Put od Sarajeva do Zagreba traje 8.30 sati, ovisno od zadržavanja na graničnom prijelazu, gdje vas dočekuje osoblje granične policije Hrvatske, uz obavezno ispitivanje vaše namjere putovanja u Hrvatsku, koliko se zadržavate, i koliko imate novca kod sebe (zaključak vozača: žene su strožije u implementaciji pravila  nego muškarci!?)

U Zagreb stižem u 6.30, autobusni kolodvor je iznenađujuće raznovrstan, sve što vam može zatrebati  u toku putovanja imate na jednom mjestu.  Od banke, mjenjačnice,  restorana, fast food-a, kafane, prodavnice, pekare..Krofne možete kupiti za 4 kune, kahvu popiti za 18 kuna (što je skuplje u odnosu na  cijenu u nekoj od gradskih kafana). Ako zateknete nekoga da spava za stolom, nije  u pitanju konzumiranje opojnih sredstava, nego rani jutarnji sati i umorno čekanje autobusa koje može biti mučno. Kolodvor se nalazi u centru grada, što olakšava dolazak do željenje destanacije, bilo tramvajem, karta košta 12 kuna, i možete je iskorisiti u roku 90 minuta, ili koristeći gradski bus za 12 kuna. Tramvaj je s godinama postao i svojevrsni gradski simbol, a ukupno prometuje na 15 dnevnih linija (brojevi od 1-17, bez 10 i 16) i četiri noćne linije (brojevi od 31-34).

Stanicu napuštam u osam sati u namjeri  da pronadjem Green Gold, tržni centar, koji se udaljen od stanice 5 minuta hoda.  Želite pronaći neki suvenir, savršen outfit, jesti  dobru hranu, sve ćete pronaći  na ovom mjestu.  Da bih došla do željene ambasade koristila sam taxi prijevoz (napomena: obavezno  ali bukvalno obavezno pitajte taxi vozača koliko košta vožnja do ulice koja vam je potrebna, i kod kuće pogledajte na  google map destinaciju na koju putujete). Nakon ‘vozikanja’ ukrug taksijem po Zagrebu, vozač i dalje tvrdi da Kulmerska ulica ne postoji, da ne zna gdje se tačno nalazi, taksimetar pokazuje kune koje sve više odskaču, tu mi više apsolutno nije bilo zanimljivo te sam taksistu zamolila se zaustavi i doda gradsku kartu iz prtljažnika, konačno smo stigli na odredište, uz naplatu 16  eura za prijevoz, ipak Kulemrska  postoji, ali skupo!!! Pored  ambasada u Zagrebu, možete posjetiti i  Zrinjevac, odnosno Trg Nikole Šubića Zrinskog, zagrebački je trg i jedan od najljepših perivoja s alejom platana, a dio je tzv. Lenucijeve ili Zelene potkove.  Zagrebačka uspinjača je uspinjača koja spaja Gornji i Donji grad. Donja postaja nalazi se u Tomićevoj ulici, a gornja postaja na Strossmayerovom šetalištu, podno kule Lotrščak. S prugom dugom 66 metara, poznata je i kao najkraća žična željeznica na svijetu namijenjena javnom prometu. Ne zaboravite posjetiti i Zagrebačku katedralu na Kaptolu.

Prenoćište možete pronaći i od 15 eura..Za obilazak Zagreba vam je potrebno više od jednog dana, a ukoliko zalutate, zahvaljujući gostoprimstvu i ljubaznosti prolaznika pronaći ćete odgovarajuću lokaciju.

Pravilo svakog putovanja, iako ste novi u gradu ponašajte se kao da tačno znate gdje ste i šta vam je potrebno!

Slijedi povratak u Sarajevo, prelijepi pejzaži sjeverne Bosne makar malo olakšavaju putovanje koje traje osam sati, i sreća što ću na koncu stići svom voljenom, najljepšem gradu na svijetu..

M.M., Furaj.ba

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content