Kvalifikacije se održavaju danas u sarajevskom caffe baru Dialog u Sarajevu. Deset finalista imat će priliku pokazati svoja znanja na takmičenju za najboljeg regionalnog baristu u organizaciji Francka 1. oktobra ove godine, a u skladu s pravilima međunarodne stručne organizacije Specialty Coffee Association
Nakon uspješnog prvog profesionalnog regionalnog takmičenja barista 2017. godine, počele su pripreme za ovogodišnje izdanje.
Cilj takmičenja je edukacija i poticanje izvrsnosti barističkih vještina u pripremi espressa i ostalih napitaka od kafe, te daljnja popularizacija barističkog poziva koje zadnjih godina sve više dobiva na značaju.
Nakon Pule, Zadra, Splita, Zagreba i Osijeka kvalifikacije za drugo regionalno takmičenje barista održavaju se danas, u četvrtak, 28. juna u sarajevskom caffe baru Dialog, nakon čega slijede kvalifikacije i u Sloveniji.
Finalno takmičenje okupit će 10 najvještijih barista iz regije u Zagrebu 1. oktobra. Ovo regionalno barističko takmičenje u organizaciji Francka provodi se u skladu s pravilima Specialty Coffee Association (SCA), krovne međunarodne stručne organizacija koja okuplja sve sudionike u industriji kafe. Zadatak za takmičare je da u roku od 15 minuta pripreme 4 espressa i 4 napitka vlastite kreacije na bazi espressa, a svaki napitak mora biti identičan.
Franck je po prvi put u historiji prošle godine organizirao takmičenje u kojem su mogli sudjelovati konobari na nacionalnom nivou. Prilikom kvalifikacija od 15.000 ugostiteljskih objekata, 54 konobara pristupila su takmičenju, a najboljih 11 finalista kvalificiralo se za finalno barističko takmičenje.
Franck, od početka podiže nivo u kvaliteti espressa, stvara i prati nove trendove, te čvrsto zadržava poziciju lidera u HoReCa kanalu, a takmičenjima poput ovog potvrđuje svoju želju za rastom i ulaganjem u ljude i vrhunsku kvalitetu kafe.
U cilju daljnjeg unapređenja standarda u ugostiteljstvu, posebno kvalitete espressa i ostalih toplih napitaka, Franckov tim barista redovno se educira i polazi specijalizirane treninge širom svijeta, a prošle su godine postali i prvi baristi u BiH s prestižnim certifikatom Specialty Coffee Association koji potvrđuje majstorski nivo u znanju o kafi i barističkim vještinama.
„Posebno smo ponosni na uspješno certificiranje od strane Specialty Coffee Association, globalnog udruženja industrije kafe jer je ovo dodatna potvrda izvrsnosti i međunarodno priznatih standarda globalne industrije kafe u pripremi vrhunskog espressa koje promoviramo i implementiramo u suradnji s našim partnerima u ugostiteljstvu. Ovime smo ujedno i jedini u Bosni i Hercegovini s ovim prestižnim certifikatom“, istaknuo je Nikola Drakulić, Franckov profesionalni barist i voditelj razvoja HoReCa usluga.