Počinje najsveobuhvatniji festival kulture i umjetnosti u Turskoj “Festival kulturne rute Turske”

U organizaciji Ministarstva kulture i turizma, ‘Türkiye Cultural Route Festivals’ se širi u pet gradova sa sveobuhvatnijim događajima nego ikada. Očekuje se da će festivali koji će se održati u Istanbulu, Ankari, Çanakkaleu, Diyarbakiru i Konji od 16. septembra do 23. oktobra uskoro proširiti na sve dijelove zemlje.

Organizovani po prvi put prošle godine pod nazivom Beyoğlu Culture Route Festival i proširen ove godine sa Festivalom Ankara Culture Routes, Festivali Turske rute kulture će ovoga puta ponuditi jedinstveno kulturno i umjetničko iskustvo sa sveobuhvatnijim i raznovrsnijim događajima u 5 provincija. Festivali će se održati od 16. septembra do 23. oktobra u Istanbulu, Ankari, Çanakkaleu, Diyarbakiru i Konji. Sveukupno, festivali će uključivati skoro 15.000 umjetnika i više od 3.000 događaja u rasponu od umjetnosti do kina, književnosti do plesa, muzike do digitalne umjetnosti, koji odgovaraju svačijem ukusu i interesovanju.

Više od 100 događaja u Çanakkaleu

Festival Kulturne rute Troje, koji će se održati u Çanakkaleu između 16. i 25. septembra, okupit će više od 100 događaja koji se sastoje od izložbi, koncerata, razgovora i radionica. Više od 1000 umjetnika će učestvovati u događajima koji će se održati u više od 40 lokacija tokom festivala.

Festivalski entuzijazam će se nastaviti 23 dana u Istanbulu i Ankari

Beyoğlu i Ankara Culture Route održaće se u isto vrijeme od 1. do 23. oktobra. Više od 6000 umjetnika u 46 različitih prostora sastaće se sa ljubiteljima umjetnosti na više od 1000 događaja na Beyoğlu Culture Route Festivalu. Nezasitno kulturno i umjetničko okruženje doživjet će se na Kulturnoj ruti  Ankare, gdje će se održati više od 500 događaja uz učešće skoro 5000 umjetnika na 70 različitih tačaka na ruti od 5,7 kilometara u Ulusu Ankare.

500 događaja u Diyarbakiru

Više od 2000 umjetnika i 500 događaja donijet će svijetu kulturno i umjetničko bogatstvo Turske iz Diyarbakıra na Festivalu kulturnih ruta Sur, koji će se održati od 8. do 16. oktobra.

Mjesto susreta mistične muzike u svijetu

19. Međunarodni festival mistične muzike Konya, uključen u festivale kulturne rute Turske, također će odvesti ljubitelje umjetnosti u različite svjetove. Na festivalu koji će se održati od 22. do 30. septembra u okviru 815. godišnjice rođenja MevlaneDželalidina Rumija nastupiće muzičari iz Turske, Španije, Egipta, Azerbejdžana, Njemačke, Uzbekistana, Indije i Irana.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content