Počinje rekonstrukcija dijela kule u Gradačcu

U zgradi Gradske uprave Gradačac potpisan je ugovor o izvođenju radova na rekonstrukciji bedema kule Zmaja od Bosne -fortifikacija kula B4k poznate u narodu kao “Tabija”.  

Foto: Samir Zahirović

Izvođač radova je firma “NEIMARI” d.o.o. Sarajevo a ukupna vrijednost radova je oko 650.000 KM.

Riječ je o nacionalnom spomeniku Bosne i Hercegovine koji se godinama nalazi u lošem stanju. Kako su kazali stručnjaci za njegovu potpunu obnovu potrebni su deseci milijuna maraka.

Grad Gradačac je u oktobru 2018. godine pokrenuo procedure na izradi idejnog projekta cjelokupnog uređenja kompleksa “Starog grada” i glavni projekat sanacije najugroženijih dijelova, a prema uputama i sugestijama Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine i eksternih konsultanata.

U martu 2021. godine Grad Gradačac dostavio je nadležnom ministarstvu kompletan projekat sa svim pratećim prilozima za izdavanje potrebnih dozvola. Gradu Gradačac je 11.05.2023. godine izdato Rješenje za građanje nakon čega je raspisan tender za izvođenje radova.

Predstavnik izvođača rekao je da je čast i zadovoljstvo izvoditi radove na ovakvom objektu i da se nada da će radovi proteći bez velikih problema.

Gradonačelnik Edis Dervišagić izjavio je da danas prisustvujemo potpisivanju ugovora s kojim otpočinjemo postupak rekonstrukcije kompleksa “Starog grada” u Gradačcu.

“Vjerujemo da će on kontinuirano teći u narednom periodu  i da je ovih prvih 650.000 KM radova, koje danas ugovaramo, samo početak izdvajanja značajnih sredstava za ovaj objekat koji nije samo kulturno historijsko blago Gradačca nego i čitave Bosne i Hercegovine”.

U narednom periodu očekuje se početak radova a rok za završetak i izvođenje radova iznosi godinu dana (12 mjeseci).

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content