Muslimani obilježavaju Lejletur-regaib – Noć želja

Muslimani širom svijeta večeras će obilježit će mubarek noć Lejletur-regaib – Noć želja. Prilika je to da vjernici preispitaju svoje ciljeve, strasti i želje za budućnost i kao i za svojevrsno godišnje ‘podvlačenje crte’.

Mubarek noći

Prva mubarek noć mjeseca redžeba po hidžretskom kalendaru je Lejletur-regaib, nastupa uoči prvog petka u tom mjesecu, a muslimani je kao mubarek noć obilježavaju u ibadetu. Prilika je to da vjernici preispitaju svoje ciljeve, strasti i želje za budućnost i kao i za svojevrsno godišnje ‘podvlačenje crte’.

Među muslimanima Balkana izraz učajluci je zajednički naziv za mjesece redžeb, ša’ban i ramazan. U njima se nalaze četiri mubarek noći, to su: Lejletur-regaib, Lejletul-Mi’radž, Lejletul-berat i Lejletul-kadr. Ove noći su odabranije u odnosu na ostale noći u godini te se, shodno tome, one obilježavaju na način pojačanog ibadeta, dobrovoljnih namaza i učenja Kur’ana. Dani i noći mubarek mjeseci redžeba i ša’bana su vijesnici nadolazećim danima ramazana, mjeseca posta.

Ove noći su za ljude – za otvorene razgovore s Bogom u kojima čovjek sebi otkriva ono što je Bogu znano, a što mu može biti od pomoći u susretu sa svijetom oko sebe. Duhovni velikani su mubarek noći opisivali kao vodu koja se susreće sa suhom zemljom. Redžeb je jedan od četiri mjeseca sigurnosti i mira.

Noć želja

Lejletur-regaib, Noć želja, također poznata kao Noć nade, prilika je da se krene u potragu za dubljom vezom s Bogom i osnaži duh na putu sunneta Božijeg Miljenika Muhammeda, a.s, naveli su iz Islamske zajednice.

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content