Počinju mubarek mjeseci: Muslimani obilježavaju Lejletur-regaib – Noć želja

    Počinju mubarek mjeseci: Muslimani obilježavaju Lejletur-regaib – Noć želja

    Muslimani širom svijeta obilježit će mubarek noć Lejletur-regaib  u četvrtak, 18. februara 2021. godine.

    Prva mubarek noć mjeseca redžeba po hidžretskom kalendaru je Lejletur-regaib, nastupa uoči prvog petka u tom mjesecu, a muslimani je kao mubarek noć obilježavaju u ibadetu. Prilika je to da vjernici preispitaju svoje ciljeve, strasti i želje za budućnost i kao i za svojevrsno godišnje ‘podvlačenje crte’.

    Među muslimanima Balkana izraz učajluci je zajednički naziv za mjesece redžeb, ša’ban i ramazan. U njima se nalaze četiri mubarek noći, to su: Lejletur-regaib, Lejletul-Mi’radž, Lejletul-berat i Lejletul-kadr. Ove noći su za ljude – za otvorene razgovore s Bogom u kojima čovjek sebi otkriva ono što je Bogu znano, a što mu može biti od pomoći u susretu sa svijetom oko sebe. Duhovni velikani su mubarek noći opisivali kao vodu koja se susreće sa suhom zemljom. Redžeb je jedan od četiri mjeseca sigurnosti i mira.

    Lejletur-regaib, Noć želja, također poznata kao Noć nade, prilika je da se krene u potragu za dubljom vezom s Bogom i osnaži duh na putu sunneta Božijeg Miljenika Muhammeda, a.s, naveli su iz Islamske zajednice.