Počitelj, najumiljatiji grad juga

BiH Bucket List Challenge

Izazov #87 – Posjeti kameni grad u dolini Neretve

Počitelj se ubraja u najljepše kulturno-historijske znamenitosti BiH. Orijentalni grad smješten je u dolini rijeke Neretve, a na brdima koja ga formiraju nalaze se stari čuvari, srednjovjekovne tvrđave

Grad koji predstavlja jednu od ključnih destinacija bh. turizma, pretpostavlja se, izgradio je sa susjednim naseljima bosanski kralj Stjepan Tvrtko I 1383. godine. Počitelj u sebi krije brojne priče prohujalih vremena, tragove moćnika koji su dolazili i odlazili, ostaviviši također značajno naslijeđe nadolazećim generacijama.

Foto: Furaj.ba

Počitelj kroz vrijeme

U Srednjem vijeku Počitelj je bio administrativni centar i centar uprave Dubrava župe, njena najzapadnija tačka, s velikom strateškom važnosti. Razvoj se nastavio i između 16. i 18. vijeka, a danas se u njemu arhitektonski izdvajaju srednjovjekovna i osmanska faza oblikovanja. U periodu od 1463. do 1471. godine držao ga je mađarski garnizon da bi nakon kratke opsade 1471. godine pao pod Osmanlije i ostao u Osmanskom carstvu sve do 1878. godine. Upisan je kao centar kadiluka od 1782. do 1879., te kao štab vojnog okruga Počitelj od 1713. do 1835. godine.

Uspostavljanjem austrougarske vlasti u BiH 1878. godine, Počitelj je izgubio strateški značaj, ali upravo to mu je pomoglo da sačuva prvobitnu gradsku arhitektonsku cjelinu do danas, iako je veliku štetu pretrpio za vrijeme agresije na BiH. No, već 1996. World Monuments Watch proglasio je Počitelj jednom od 100 najugroženijih lokacija kulturnog naslijeđa na svijetu, a 2000. Vlada FBiH započela je program njegove stalne zaštite.

Foto: Furaj.ba

Top mjesta za vidjeti

Historijsko gradsko područje nalazi se na lijevoj obali rijeke Neretve, na glavnoj cesti Mostar-Metkovići. Građevine koje čine ovaj grad tako jedinstvenim su Hadži-Alijina džamija, jedno od najfinijih dostignuća klasičnog osmanskog stila, Šišman-Ibrahim pašina medresa, koja pripada standardnom tipu manje vjerske škole, dok čitavom čaršijom dominira Sahat kula, tipična za Hercegovinu, gdje su sahat-kule nastajale pod utjecajem mediteransko-dalmatinske arhitekture.

Foto: Furaj.ba

Zanimljiv je i način na koji su se gradile kuće čuvajući intimu boravka i mira, a istovremeno nudeći pogled na cijeli grad i život u njemu. Gavrankapetanovića kuća, sačinjena od dva manja i jednog većeg objekta, s podjelom na selamluk i haremluk, nastala je tokom 16. i 17. vijeka. Po veličini, najveći je i najistaknutiji primjer stambene arhitekture Počitelja. Kuća je u jednom trenutku napuštena, a kako bi se sačuvala i renovirala pretvorena je u Umjetničku koloniju. Svake godine, u ljetnom periodu, kolonija okuplja umjetnike iz raznih dijelova Evrope sloveći i kao atrakcija za turiste.

Foto: Furaj.ba

NE PROPUSTITE:

Kada dođete u Počitelj, probajte neki od domaćih sokova koje prave lokalci. Preporučujemo vam domaći sok od nara.

KAKO STIĆI:

Počitelj je smješten na kamenoj litici lijeve obale rijeke Neretve, dvadesetak kilometara južno od Mostara, uz magistralni put koji vodi prema Jadranskom moru.

 

BiH Bucket List Challenge

Izazov #87 – Posjeti kameni grad u dolini Neretve

Napomena: Dozvoljeno je objaviti sliku na kojoj niste prisutni, ali prije proglašenja pobjednika molimo vas da nam pošaljete sliku koja dokazuje da ste vi posjetili Počitelj.

Glavni sponzor:


Sponzori projekta:

             

Medijski pokrovitelji: 

        

   

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content