Pogledajte izletište Stojčevac u novom ruhu!

Već neko vrijeme traže uređivanje nekada vrlo popularnog izletišta Stojčevac kod Ilidže.

Foto: Vlada KS

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić potpisao je Sporazum za sufinansiranje uređenja kompleksa Stojčevac sa direktorom Kantonalne Javne ustanove za zaštićena prirodna područja Asadom Jeleškovićem.

Potpisivanje ovog sporazuma podrazumijeva realizaciju druge faze uređenja kompleksa Stojčevca, kao druge zone zaštite prirode u okviru kompleksa spomenika prirode „Vrelo Bosne“.

Ministar Delić  je istakao da je ovaj projekt od općeg interesa za Kanton Sarajevo.

„Park Stojčevac je jedan od ljepših zelenih predjela u našem Kantonu i dio je spomenika prirode ‘Vrelo Bosne’, što ga čini područjem od općeg interesa za sve nas. Želimo da park bude uređen i opremljen prikladnim mobilijarom koji će biti u skladu s prirodnim ambijentom, za što smo izdvojili sredstva s pozicije kapitalnih projekata u oblasti šumarstva“, naveo je ministar Delić.

Direktor Jelešković je istakao da će sadržaji koji će se postavljati na ovom području biti u skladu s okruženjem, a neki od njih su sami po sebi atrakcija, kao što će biti drvena staza koja će okruživati jezero.

„Ono što je posebno bitno u ovoj fazi realizacije projekta je da probamo napraviti što više sadržaja za posjetitelje parka, kao što su stolice, korpe za smeće, hladnjaci, kajaci, drvena ograda i staza oko jezera. Ovom prilikom, izražavam veliku zahvalnost ministru Deliću i Ministarstvu privrede što su pronašli način da pomognu u uređenju Stojčevca“, kazao je Jelešković.

Naveo je i da će Javna ustanova za zaštićena prirodna područja izdvojiti dio vlastitih sredstava kako bi se ovi sadržaji upotpunili i u što većem opsegu pustili u funkciju.

Kako je naveo, javni poziv za nabavku mobilijara bit će raspisan već naredne sedmice, te se očekuje da će realizacija ovog projekta biti završena najkasnije za dva do tri mjeseca.

Ranije je završena prva faza realizacije uređenja kompleksa Stojčevca u kojem je u saradnji s Općinom Ilidža i resornim ministarstvom urađena putna infrastruktura, puštanje optičkih kablova i ulične rasvjete.

Pogledajte kako izgleda dosadašnje uređenje popularnog izletišta u fotogaleriji!

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content