Pogledajte kako su Jugosloveni izgledali u očima Amerikanaca 1986. godine

  Pogledajte kako su Jugosloveni izgledali u očima Amerikanaca 1986. godine

  Zanimljivo je napomenuti da na kraju emisije, ona sumira svoje osjećaje o tome što je putujući kroz Jugoslaviju vidjela navodeći da je to bila jedna od najljepših zemalja koje su ona i njezina ekipa ikada posjetili.

  Još 1965. magazin „Tajm” je opisao Jugoslaviju kao zemlju Marksa, ali pola Karla, pola Gručo Marksa, jer se u našem socijalizmu pila koka-kola, gledali su se holivudski filmovi, slušali džez i rokenrol, a na malim ekranima se prikazivale serije „Dugo toplo leto” i „Gradić Pejton”.

  Američka televizijska mreža CBS, odnosno TV stanica iz njene filijale u Los Anđelesu, Kalifornija, snimila je 1986. jedan zanimljiv turistički dokumentarac. On prikazuje prekrasnu zemlju, turističke atrakcije te ležeran i bogat životni stil onih koji žive u Jugoslaviji. Vodič ovog programa je bila američka glumica Melodi Rodžers, a Jugoslavija je bila samo jedna od mnogih zemalja koje su predstavljene na ovoj američkoj televiziji 1980-ih.

  O ovoj čudesnoj zemlji koja je razbila njene predrasude, Melodi je između ostalog rekla kako “Ima rivijeru kao Francuska, kockarnice Monte Karla, ostrva kao Grčka, krajolike kao u Velikoj Britaniji i Alpe kao Švajcarska. Pri tom se u ovoj zemlji može večerati uz vrhunsko vino za samo pet dolara po osobi.”

  Zanimljivo je napomenuti da na kraju emisije, ona sumira svoje osjećaje o tome što je putujući kroz Jugoslaviju vidjela navodeći da je to bila jedna od najljepših zemalja koje su ona i njezina ekipa ikada posjetili. Njenim rečima rečeno, “Ovo je spektakularno!”

  Još jedna zanimljiva stvar koju je voditeljica napomenula je i njen svojevrstan komentar jugoslovenskog socijalizma. Dok se je penjala stepenicama jednog zamka u Opatiji ona je rekla: “Duž cijele jugoslovenske rivijere postoje ovi prekrasni zamkovi koje su nekada koristili kraljevi i kraljice, plemstvo Jugoslavije. Pa, pošto više nema plemstva, oni su sada lijepi, neobični hoteli koje koriste ljudi poput vas i mene.”
  Izvor: http: Blic.rs