Popularna kućna biljka kojoj zima ne smeta

Ljubitelji i ljubiteljice kućnog cvijeća uvijek su u strahu kako će njihove omiljene sobne biljke preživjeti zimu.

Foto: Pixabay/Ilustracija

Iako postoji već milionima godina, malo ko se sjeti jedne koja sigurno može uspjeti i na hladnoći – a to je kućna paprat, egzotična sobna biljka sa privlačim paperjastim padajućim svjetlozelenim listovima. U kuću unosi svježinu i dobro raspoloženje jer podsjeća na dolazak proljeća.

Inače, paprat zapravo obitava u pravim džunglama, odnosno tropskim i suptropskim područjima. Iako kao takva zahtjeva posebne uslove, uz pravilnu brigu može preživjeti i oštre zime poput bosanskih i ostati bujna.

Njen najveći neprijatelj je suh zrak, koji je u zimskim mjesecima zbog grijanja teško izbjeći. Kako traže dosta vlage, važno je  da ih svakodnevno prskate. I najbolje je da je držite u kupatilu, gdje vlage ima sasvim dovoljno. Lijepo će joj biti i u osvjetljenim prostorijama, ali ne izravno na sunčevo svjetlo, jer je ona i u džungli od njega zaklonjena.

Interesantno je da vam kućna paprat u kući može doprinijeti i boljem snu jer je bogata esencijalnim uljima, flavonoidima i drugim korisnim tvarima koje djeluju umirujuće na nervni sistem. Tako ova popularna biljka pomaže da se lakše nosite s posljedicama stresa i lakše tonete u san.

Redovno je zalijevajte i uživajte u njenoj ljepoti!

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content