Porsche BH partner IBU na konferenciji o budućnosti automobilske industrije

Proteklog vikenda održana je konferencija o budućnosti automobilske industrije  koju je je organizovala Fondacija Budućnosti u BiH u saradnji sa Internacionalnim Burch Univerzitetom u Sarajevu. Ovaj skup je okupio veliki broj studenata tehničkih nauka i stručnjaka iz domena automobilske industrije. Tema ove konferencije bili su trendovi i dostignuća u oblasti elektromobilnosti, ali i karijere u automobilskoj industriji. 

IBU – Taycan

Prof.dr. Mersid Poturak, rektor Internacionalnog Burch Univerziteta,  iskazao je potrebu za usklađivanjen nastavnih planova sa potrebama tržišta kako bi nove generacije studenata tehničkih nauka bile spremnije za tržište rada. Kompanija Porsche BH kao predvodnik implementacije elektromobilnosti u BiH je kao partner projekta stavila na raspolaganje svoja električna vozila kako bi se studenti upoznali sa najaktuelnijim proizvodima Volkswagen grupacije, ali i svoje stručnjake koji su dali svoj doprinos konferenciji.

Govornici su bili međunarodni i domaći stručnjaci sa dugogodišnjim iskustvom u industriji. Sabahudin Husić, Autonomous Driving KPI, govorio je na temu samoupravljajućih automobila i izazovima s kojim se inženjeri susreću. O električnom automobilu sa najboljim performansama govorio je Miroslav Macan, Chief Powertrain & Power Electronics inženjer u Rimac grupaciji, dok je o IT mreži u električnim vozilima govorila Selma Kunosić, inženjerka kvalitete iz Audi AG. 

Naravno, nije izostavljena ni tema zelene energije i okoliša pa se govorilo o najnovijim tehnologijama recikliranja baterija i njihov uticaj na okoliš, kao i o izazovima s kojima se Bosna i Hercegovina susreće. Ispred kompanije Porsche BH učešće u panel diskusiji uzeo je Jasmin Lučkin, projekt menadžer za implementaciju e-mobilnosti.

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content