Portreti tuzlanskog fotografa Samira Zahirovića

“Svaki motiv je specifičan, a fotograf ga pokazuje onako kako ga vidi kroz objektiv”, rekao je svojevremeno u razgovoru za Furaj.ba Samir Zahirović, fotograf čiju pažnju privlače različite teme, žanrovi i tehnike umjetničke fotografije, no ponajviše portreti i arhitektura.

Pred višestruko nagrađivanim fotografom iz Tuzle, koji je učestvovao na brojnim kolektivnim izložbama, sada je važna samostalna izložba, treća po redu, kojoj je dao naziv Portreti.

Praveći osvrt na ono što je uradio, njegov kolega Hasan Puškar napisao je, između ostalog, sljedeće:

“Kao kolega fotograf možda ponajbolje znam kako je teško napraviti dobar portret. Uz svo znanje, talenat, rad, trud i posvećenost, potrebno je imati i onaj osjećaj da u masi ljudi koje sretnete svakog dana prepoznate “pravo lice” za dobar portret. Pored svih navedenih elemenata, Samirova skromnost, dobroćudnost, pozitivan stav prema životu i filigranski osjećaj za komunikaciju, jednostavno razoružavaju sve oko njega. Mislim da na planeti ne postoji čovjek koji mu ne bi dozvolio da ga fotografiše.”

Izložba Portreti bit će otvorena 1. februara u Zavičajnom muzeju Travnik, a ista će se desiti i 31. marta u Lukavcu u sklopu Pjesničkog memorijala “Avdo Mujkić”.

Zahvaljujući svom predanom radu, Samir i ove godine treba dobiti zvanje Kandidat majstora fotografije, koje dodjeljuje Asocijacija za umjetničku fotografiju BiH (AUFBiH), te međunarodno EFIAP,  excellence FIAP.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content