Posebno priznanje Grada Bihaća Selmi Selman

Gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić ugostio je bihaćku umjetnicu Selmu Selman. Ova mlada Bišćanka postigla je izuzetne rezultate u oblasti likovne i primjenjene umjetnosti.

Foto: Grad Bihać

Pored uspješnih rezultata u oblasti likovne i primjenjene umjetnosti, Selma je uspješna i u borbi za zaštitu prava i diskriminacije Roma. Odličan  je promotor svog rodnog Bihaća i Unsko-sanskog kantona.

Selma je slikarstvo studirala na Likovnoj akademiji u Banjoj Luci, gdje je i diplomirala, a magistrirala je transmedije, vizuelne i izvedbene umjetnosti na Univerzitetu Syracuse u Americi. Sakupljanje otpadnih materijala, koje je tradicionalno zanimanje Roma ne samo u BiH, jedna je od  glavnih tema i inspiracija mlade umjetnice Selman. Svoju prvu samostalnu izložbu Selma je imala u julu 2021. godine u Sarajevu, nakon čega je svoje radove izlagala širom Balkana, kao i u Sjedinjenim Američkim Državama, Italiji, Mađarskoj i Njemačkoj.

Selma Selman jedna je od najtraženijih performance-art umjetnica svijeta. Mlada Bišćanka romskog porijekla je svojim zadnjim izložbama u Berlinu izazvala veliku pažnju javnosti.

Izložba u muzeju Martin Gropius Bau je slijedila nakon jedne druge velike izložbe pod nazivom “Nacionalna galerija, zbirka za 21. stoljeće” u drugom najvažnijem berlinskom muzeju savremene umjetnosti “Hamburger Bahnhof”, koja se može vidjeti do 6. oktobra 2024. godine.

Riječ je o skulpturama smrskanih automobila, koje je njen otac sakupljao u bihaćkom naselju Ružica, gdje je Selma i rođena .

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content