Posjetila sam Hobbiton Movie Set

Ljepša strana rada na brodu je svakako obilazak svijeta, i to atraktivnih turističkih destinacija koje drugačije vjerovatno nikada ne bih mogla posjetiti. Pa zar sam dok sam gledala film “Gospodar prstenova” mogla sanjati da ću se jednog dana naći tamo u Hobbiton Movie Setu? Naravno da nisam. Mislila sam da sanjam i dok sam bila tamo i šetala se oko njihovih kućica i vrzmala se okolo sa bezbrojnim turistima.

Hobbiton je poznat kao malo selo iz trilogije Gospodar prstenova i Hobiti. U stvarnom životu to mjesto se zove Matamata i smješteno je na Novom Zelandu na Sjevernom otoku. U filmu to područje nastanjuju ljudi i druge humanoidne rase (hobiti, vilenjaci, patuljci i orci)

Duboko između brda Waikato, Petar Jackson je davne 1999. g. tražeći savršenu lokaciju naišao na ovo mjesto i  odmah je odlučio da je ovo područje savršeno za snimanje filma, iako je još mnogo posla moralo biti napravljeno. Taj posao je uključivao gradnju rupa hobita, zatim pravljenje lažnih plodova šljive, lažne mahovine, lažnog drveta i mnogih drugih detalja neprimjetnih u samom filmu. Za pravljenje lažnog drveta Petar je angažovao studente da farbaju lišće i na taj način zarade nešto novca. Konstrukcija je počela u martu iste godine, a snimanje u decembru, nastavljajući se još tri mjeseca.

Hobbiton Movie Set

Dva sata južno od Aucklanda leži bujno poljoprivredno zemljišta u Waikato regiji. Ovo područje je ustvari novozelandska farma ovaca, a najbliži grad je Rotorua. Nakon snimanja trilogije Gospodar prstenova od samog Hobitona je ostalo jezero, drvo zabave i nekoliko rupa hobita. Ali, 2009.g. The Shire set je ponovo izrađen za Hobit trilogiju sa trajnim materijalima. Danas to područje izgleda potpuno identično kao i na filmu. Tako da se sada tu nalaze 44 rupe hobita, vrtovi, most pored mlina i Pub Zeleni zmaj. Nakon završetka snimanja bilo je planirano da se čitavo područje vrati na prvobitni oblik, ali su shvatili da im je to potencijalna turistička atrakcija. I bili su u pravu. Danas je to područje prava turistička atrakcija gdje se bukvalno svakih 10 minuta smjenjuju grupe turista.

 

Na Hobbiton Movie Set atrakciju krenuli smo iz grada Tauranga i oko sat vremena se vozili do Hobitona. Ekskurziju smo započeli ispod drveta i polja zabave i napravili krug oko 44 rupe hobita, uključujući popularno zastajanje u Bilbovoj kući. Nakon toga smo prešli most i mlin i stigli smo do Puba Zelenog zmaja gdje smo mogli besplatno probati bezalkoholno ginger pivo koje je sjajnog ukusa. Svi smo bili oduševljeni Hobitonom i sretni što smo imali priliku vidjeti kako to u stvarnosti izgleda.

Dijana Mirojević, Furaj.ba

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content