Posjetili smo Wuppertal i letjeli vozom

Wuppertal je mali grad u blizini Düsseldorf-a poznat po tome što je mjesto nastanka antibiotika, aspirina i kreme za sunčanje. Ipak, turisti iz cijelog svijeta dolaze u Wuppertal kako bi vidjeli i vozili se u jedinstvenom “letećem vozu” za transport građana, jednom od rijtkih takvih željeznica u svijetu

Fotografije i tekst: Emira Azganović

Wuppertal, sedamnaesti po veličini grad u Njemačkoj pretrpio je značajna razaranja tokom Drugog svjetskog rata, no uprkos tome, mnogi njegovi historijski spomenici ostali su neoštećeni. Nakon oslobođenja od nacističke vlasti, Wuppertal je prešao pod britansku kontrolu, nakon čega je postao dio historijske oblasti Westphalia u zapadnoj Njemačkoj. Danas je najveći grad regiona Bergisches Land i istovremeno njegov privredni, obrazovni, industrijski, kulturni i univerzitetski centar. 

 

Leteći voz

Prije više od jednog stoljeća, 1901. godine, Wuppertal je napravio hrabar korak u budućnost postavljajući prvu futurističku, viseću željeznicu, originalan i vrlo rijedak oblik javnog prijevoza u Evropi.  Za izgradnju konstrukcije, nosećih stubova, potpornih šina i stanica utrošeno je 19.200 tona čelika.

13 kilometara duga monošinska pruga postala je simbol grada koja pruža nezaboravno iskustvo letenja iznad rijeke, parkova, stadiona i prometnih gradskih ulica, povezujući različite dijelove grada. Šine prolaze na visini od osam metara iznad ulica i 12 metara iznad rijeke Wupper. 

Svaki dan, više od 80.000 putnika koristi voz kao prevozno sredstvo koji na stanice dolazi svakih nekoliko minuta. Na liniji dugoj oko deset kilometara, bez gužvi i saobraćajnih zastoja, potrebno je 30 minuta vožnje u jednom smjeru, sa 20 zaustavljanja. Samo četiri od dvadeset stanica su na čvrstom tlu. Za pristup stanicama koriste se stepenice ili lift. 

 

Bogata kulturna scena

Osim spektakularnog voza Wuppertal nudi i bogatu kulturnu scenu. Međunarodno priznate izložbe, koncerti i predstave te svjetski poznato pozorište  čine grad inspirativnim mjestom za posjetitelje i stanovnike. Najmlađe će obradovati i posjeta zoološkom vrtu s 4.500 životinja sa svih kontinenata. 

Wuppertal se nalazi oko 30 kilometara od Düsseldorf-a, 40 od Kelna i 23 kilometara od Essena. Ako planirate posjetiti neki od ovih gradova, razmotrite mogućnost posjete Wuppertalu koji je željeznicom odlično povezan s ovim gradovima. 

Javni prijevoz

Koristite javni prevoz, uključujući regionalni prevoz širom Njemačke, za samo 49 eura uz WSW DeutschlandTicket, mjesečnu pretplatu koja se može otkazati. Ova pretplata vam omogućava da koristite lokalni prevoz uključujući autobuse, metro, tramvaje, S-Bahn i DB regionalne vozove.

Preporučujemo Vienna House hotel koji se nalazi na kratkoj pješačkoj udaljenosti od viseće željeznice, glavne željezničke stanice i svih znamenitosti. Hotel je pet friendly.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content