Potsdam – dom pruskih kraljeva

Potsdam, udaljen 24 km od Berlina, nekada ljetna rezidencija pruskih kraljeva, smatra se najpopularnijim jednodnevnim izletom izvan glavnog grada Njemačke.

Foto: Emira Azganović© All rights reserved

Potsdam glavni grad pokrajine Branderburgsmješten je na rijeci Havel. Sa prekrasnom prirodom, mnogo jezera, parkova i zanimljive arhitekture ne čudi zašto je bio dom pruskih kraljeva. Danas je omiljena oaza Berlinčana za bijeg od gradske vreve.

Potsdam je poznat po svojim mnogobrojnim dvorcima. Palača Sanssouci (na francuskom: „bez briga“) je jedna od najčuvenijih, sagrađena kao rezidencija pruskog kralja, poznata prije svega po svojim vrtovima i unutrašnjosti u stilu Rokokoa. Sa površnom od 287 hektara svrstava se u najljepše i najveće palatne komplekse Evrope.  Nalazi se u parku Sanssouci, zapadno od istorijskog centra Potsdama.

20150703_121915

Foto: Emira Azganović© All rights reserved

UNESCO-vom kulturnom baštinom proglašen je i dvorac Cecilienhof koji se nalazi u parku „Neuer Garten“ i jedan je od posljednjih palača koju je podigla pruska dinastija Hohenzollern. Podigao ga je njemački car Vilim II., između 1914. i 1917.Godine, za svog sina, prijestolonasljednika Vilima i njegovu ženu vojvotkinju Ceciliju od Mecklenburg-Schwerina.

Ovdje su se Čerčil, Staljin i Truman sastali 17.jula 1945, na kraju Drugog svjetskog rata, kada je održana poznata Potsdamska konferencija, radi dogovora o novim poslijeratnom poretku.

Na poziv kralja Frederika Vilhelma I, sredinom XVIII vijeka iz Holandije su došle zanatlije i graditelji a kralj je naredio da im se izgrade kuće za stanovanje. Danas je Holandski kvart, skup zgrada koji je jedinstven u Evropi sa oko 150 zgrada od crvene cigle, prepoznatljivog holandskog stila gradnje, prepun antikvarnica, kafića i malih dizajnerskih prodavnica.

U ovoj četvrti se nalazi  i restoran ,,Fliegenden Holländer“(Leteći Holanđanin) gdje služe odličnu salatu sa ovčijim sirom i svježim špinatom, prelivenu dresingom od malina i isjeckanih oraha.

11-1

Foto: Emira Azganović© All rights reserved

U neposrednoj blizini Holandske četvti je i „Nauener Tor„ iz 18.vijeka, jedna od troje preživjelih gradskih vrata. Oko vrata se nalaze kafići i trgovine  a kroz vrata prolazi tramvajska pruga.

20150703_104325

Foto: Emira Azganović© All rights reserved

Pažnju turista u Potsdamu privlači i građevina koja je građena kao džamija ali ona nikada nije služila kao mjesto molitve već je u njoj  bio smješten parni stroj za ispumpavanje vode iz rijeke Havel  i navodnjavanje vrtova palata.  Danas se ovdje nalaze mnogo modernije električne pumpe.

12-1

Foto: Emira Azganović© All rights reserved

U Postdamu je nekada završavao Berlinski zid. Granica između zapadnog Berlina i Istočne Njemačke išla je sredinom mosta Glienicker, koji povezuje Potsdam sa Berlinom, preko rijeke Havel. Na ovom mostu se vršila  razmjene ratnih zarobljenika za vrijeme hladnog rata između SAD i SSSR-a.

13-2

Foto: Emira Azganović© All rights reserved

Okolina Potsdama prepuna je rijeka i jezera. Jezero Wannsee i plaža Strandbad je omiljeno mjesto Berlinčana za kupanje i sunčanje tokom ljeta.

“U Potsdamu smo bili početkom jula 2015., na poziv Turističke organizacije Njemačke, zajedno sa predstavnicima medija iz Kanade, Brisela, Turske i Srbije.”

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content