Povodom 11. Sarajevo Business Foruma u Ministarstvu vanjskih poslova BiH održan brifing za predstavnike diplomatskog kora

Danas je u Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine održan briefing predstavnicima diplomatskog kora i međunarodnih institucija povodom održavanja 11. Sarajevo Business Foruma 2022. Skupu je prisustvovalo preko 30 učesnika diplomatskog kora u BiH kako bi se upoznali sa aktivnostima u sklopu priprema za najveću poslovno-investicijsku konferenciju u regionu.

11. Sarajevo Business Forum 2022

Prisutnima se obratio Ahmet Halilović, pomoćnik ministra u Ministarstvu vanjskih poslova BiH koji je istakao važnost Sarajevo Business Foruma za povezivanje poslovanja i privlačenje investicija iz cijelog svijeta u BiH i zemlje regiona. „Sarajevo Business Forum prvi put je organizovan 2010. godine i od tada se tradicionalno održava kao najveća poslovno-investicijska konferencija u Jugoistočnoj Evropi. Ova konferencija povezuje poslove i investicije iz cijelog svijeta. To je ujedno i poslovna platforma za poslovne mogućnosti, umrežavanje i povezivanje privrednika u Jugoistočnoj Evropi.“, istakao je Halilović.

Sarajevo Business Forum je ove godine zakazan za 11. i 12. maj u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Konferencija očekuje učešće velikog broja privrednika i investitora iz cijelog svijeta, a u cilju privlačenja novih investicija u BiH, ali i zemlje regiona. Fokus ovogodišnjeg Sarajevo Business Foruma je promocija Bosne i Hercegovine kao zemlje koja je pogodna za nearshoring i proizvodnju.

Tanja Milašinović – Martinović, šefica odsjeka za ekonomsku diplomatiju u Ministarstvu vanjskih poslova BiH je naglasila spremnost Ministarstva vanjskih poslova BiH da podrži organizaciju ovog događaja.

„Poduzeli smo niz aktivnosti kako bi omogućili što uspješniju organizaciju 11. SBF-a, a u suradnji sa BBI bankom, koja je glavni organizator. Ministarstvo vanjskih poslova je osnovalo koordinacioni tim za organizaciju ovog događaja, a Odsjek za ekonomsku diplomatiju je nadležan za koordinaciju svih aktivnosti u sklopu 11. SBF. Izuzetno smo zadovoljni podrškom diplomatskih misija i ambasada iz BiH.“, izjavila je Tanja Milašinović – Martinović.

11. Sarajevo Business Forum 2022

Tema ovogodišnjeg Foruma je „Nearshoring – perspektiva za region“, kako bi se BiH predstavila kao dobra poslovna destinacija. Nearshoring je proces koji podrazumijeva prebacivanje proizvodnje iz dalekih zemalja u BiH, te je ovo prilika koja je važna za razvoj domaće ekonomije.

Nedžad Gušić, član uprave BBI banke je predstavio aktivnosti i agendu ovogodišnjeg Sarajevo Business Foruma, tokom kojeg će i ove godine privrednici iz regiona imati mogućnost B2B sastanaka sa poslovnim partnerima i investitorima iz cijelog svijeta.

„SBF je platforma gdje možemo vidjeti sve što BiH i regija može da ponudi poslovnim partnerima i investitorima. Iz godine u godinu broj učesnika, partnera i investitora Foruma se udvostručuje, te i ove godine očekujemo veliki odziv. Sarajevo Business Forum uvijek nudi promociju Bosne i Hercegovine u najboljem svjetlu.“, istakao je Gušić.

„Preko 80% stranih investitora, koji dugi niz godina posluju u BiH, je izjavilo da bi ponovo donijelo odluku da investiraju u BiH, te je bitno je naglasiti činjenicu da niti jedan investitor u BiH, čije poslovanje je bilo zasnovano na dobroj strukturi i zdravim temeljima poslovanja, do sada nije izgubio svoju investiciju, što nas čini stabilnom zemljom za privlačenje novih investicija.“, dodao je Gušić.

 

Pokroviteljstvo ovog značajnog događaja je i ove godine preuzelo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, a organizaciju događaja Bosna Bank International (BBI), u saradnji sa Islamic Development Bank Group, uz podršku Ministarstva vanjskih poslova BiH, te strateškim partnerom Kantonom Sarajevo.

Sarajevo Business Forum će ove godine imati saradnju i sa USAID u BiH na području turizma, kao jednog od ključnih sektora na ovogodišnjem SBF. Pored toga, sve općine i kantoni u BiH će imati priliku da predstave svoje lokalne projekte i ono što imaju da ponude na ovogodišnjem SBF.

Prvi dan konferencije će se organizovati u Parlamentu BiH gdje će prisustvovati poslovni i politički lideri iz regiona i svijeta, dok će drugi dan biti rezervisan za poslovne susrete kako bi povezali regionalne i domaće projekte sa poslovnim partnerima i investitorima iz cijelog svijeta. Online registracija učesnika, prijava projekata i nominacije za poslovne nagrade otvorene su i dostupne putem web stranice www.sarajevobusinessforum.com.

11. Sarajevo Business Forum 2022

 

 

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content