Povratak historijskih boja za sve Porsche modele

Sa svojim novim opcijama „Boja po uzorku“ i „Boja po uzorku Plus“, Porsche Exclusive Manufaktur proširuje svoj asortiman posebnih boja eksterijera za sve serije modela. Fokus je na dostupnosti klasičnih Porsche boja prepoznatljivih iz godine u godinu. Za specifične zahtjeve postoji i mogućnost izrade nijansi po mjeri prema specifikacijama kupca.

„Kroz historiju našeg brenda su bile prepoznatljive neobične završne obrade boja koje su važna karakteristika razlikovanja“, kaže Alexander Fabig, lider odjela za individualizaciju i klasiku. „Ovom ponudom oživljavamo kultne klasične boje i proširujemo već širok raspon standardnih i posebnih boja u svim serijama modela za više od 160 nijansi.”

Posljednjih godina, potražnja za automobilima Porsche sa bojama po narudžbi je naglo porasla. Sa svojim novim opcijama, Porsche Exclusive Manufaktur je značajno povećao kapacitet u ovoj oblasti. Novi odjel za miješanje boja je počeo sa radom u glavnom pogonu u Zuffenhausenu, gdje stručnjaci za boje miješaju desetine sastojaka do posljednjeg miligrama kako bi se postigla željena nijansa. Svaka serija je podijeljena u dvije posude za farbanje za karoseriju i dodatne dijelove. Područja koja se farbaju na vozilu uglavnom se sastoje od aluminija, plastike i kompozita od ugljika/fiberglasa. Mješavina materijala, različite metode nanošenja i temperature sušenja zahtijevaju različite sastave boja, ovisno o dijelu. Ploče za poređenje serije su lakirane i služe kao referentni uzorci boja tokom završnog pregleda vozila.

Boja po uzorku: kultne boje slave svoj povratak

Porsche ne samo da proširuje svoj raspon boja, već ga i restrukturira: opcija „Boja po mjeri“ je preimenovana u opciju „Boja po uzorku“. Ova kategorija uključuje unaprijed definisane boje koje su već tehnički odobrili Porscheovi stručnjaci za boje. Uzorci uključuju boje Maritime Blue, Rubystar Red i Mint Green. Ovi šareni izbori iz 1990-ih uživaju kultni status među obožavateljima Porschea. U prošlosti su se nudili na model 911 (tip 964). Kao dio Porscheove poboljšane strategije individualizacije, legendarne nijanse boja sada slave svoj povratak. Zahvaljujući opciji „Boja po uzorku“, trenutni Porsche modeli mogu imati ove privlačne klasične boje.

Asortiman je zaista raznolik i ovisi o seriji modela i lokaciji proizvodnje. Za serije modela 911 i 718 postoji više od 100 dodatnih boja koje možete izabrati. Za modele Panamera, Macan i Cayenne postoji više od 50 opcija, dok dodatnih 65 boja upotpunjuju asortiman za one koji se odluče za Taycan.

Opcija „Boja po uzorku“ se može naručiti kao dio novih konfiguracija vozila u Porsche centrima. Isporuka se produžuje za oko tri mjeseca u poređenju sa standardnim bojama. Cijene unutar serije modela variraju ovisno o derivatu. Na primjer, „Boja po uzorku“ za većinu modela 911 i 718 košta 8.806 eura[1]; za 718 GT i 911 Turbo, Turbo S i GT modele košta 9.877 eura1.

Ponuda će biti integrisana u Porsche Car Configurator početkom 2022. godine. Online opcije filtera, na primjer po porodici boja, i pozadinske informacije o pojedinačnim bojama će biti naknadno integrisane.

„Boja po uzorku Plus“: opsežna provjera izvodljivosti

Za specifične zahtjeve boja, Porsche Exclusive Manufaktur ide korak dalje: sa opcijom „Boja po uzorku Plus“ završni sloj boje se može birati gotovo u potpunosti slobodno. Opcija je dostupna za linije modela 911, 718 i Taycan.

Procedura je sljedeća: kupac predaje uzorak željene boje u Porsche centar – sve je zamislivo, od boje torbice do boje laka za nokte. Uzorak se zatim šalje u Porsche AG. Tamo se provodi posebna provjera izvodljivosti za svaki zahtjev, što može potrajati nekoliko mjeseci u zavisnosti od obima posla.

Nakon toga, Porscheovi stručnjaci za boje kreiraju formulu. Stručnjaci razvijaju nijansu na osnovu dostupnih komponenti boje. Zatim se u nekoliko postupaka dalje razvijaju sjene, kako bi sve odgovaralo uzorku i pod različitim izvorima svjetlosti, kao što je dnevna ili umjetna svjetlost. Nakon toga se testira izvodljivost boje u uslovima proizvodnje na karoseriji automobila i dodatnim dijelovima. Definisati debljinu sloja je također bitno, jer to omogućava stabilno, ponovljivo i lakiranje bez grešaka. Prije lakiranja stvarnog vozila kupca, boja se nanosi na probnu karoseriju. Ako se ispostavi da se željena nijansa ne može ostvariti u skladu sa svojim uobičajenim standardima kvaliteta, Porsche snosi troškove testa izvodljivosti. Primjeri cijena za opciju „Boja po uzorku Plus“: 17.612 eura za većinu modela 911 i 718[2] i 19.754 eura2 za 718 GT i 911 Turbo, Turbo S i GT modele.

O odjelu Porsche Exclusive Manufaktur

Sportski automobil individualan poput vašeg otiska prsta, nepogrešiv poput vašeg stila života: u kombinaciji izrade i pažnje posvećene detaljima, Porsche Exclusive Manufaktur stvara izuzetno pesonalizovana vozila za kupce. Visokokvalifikovani zaposlenici sa decenijama stručnosti posvećuju punu pažnju svakom detalju i unapređuju ga ručnom izradom. Stručnjaci koriste širok spektar vizuelnih i tehničkih mogućnosti prilagođavanja eksterijera i enterijera. Ispunjavaju se najviši standardi u pogledu materijala i završne obrade. Uz pojedinačna vozila kupaca, Porsche Exclusive Manufaktur također proizvodi ograničene male serije i izdanja. Ovdje se visokokvalitetni materijali kombiniraju sa modernim proizvodnim tehnologijama kako bi se stvorio skladan cjelokupni koncept. Porsche centri pružaju savjete o asortimanu i mogućnostima koje nudi Porsche Exclusive Manufaktur kao prva tačka kontakta uz online Car Configurator. Oko 100 Exclusive Manufaktur partnera je na raspolaganju kupcima širom svijeta kako bi pomogli u ispunjavanju specifičnih želja. To su Porsche centri koji su posebno opremljeni i obučeni za pružanje savjeta o asortimanu Exclusive Manufaktur proizvoda. Osim toga, savjeti su dostupni za sve modele u Stuttgart-Zuffenhausenu, u saradnji sa Porsche centrom i na osnovu broja narudžbe. Glavna fabrika je specijalizovana za pojedinačne završne obrade boja: Glavna fabrika ima najveću kolekciju uzoraka boja Porsche i uzoraka vozila lakiranih u opciji „Boja po uzorku“.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content