Poznata istanbulska džamija prekrivena olovom iz Srebrenice i Olova

Sulejmanija ili Mihrimah-džamija u Istanbulu, koja je izgrađena oko 1550. godine, vrhunsko je djelo najvećeg osmanlijskog (otomanskog) arhitekte i graditelja Sinana.

Foto: Facebook

Malo je poznato da je ovo remek-djelo osmanske arhitekture i jedinstvena ostavština sultana Sulejmana, zakonodavca, i arhitekte Mimara Sinana, koja je otvorena 1557. godine, prekrivena olovom iz bosanskih gradova Srebrenice i Olova, otkrio je arheolog i direktor Muzeja Sarajeva Adnan Muftarević.

Džamiju čini skup olovnih kupola i lukova koji vodi do glavne kupole, visoke 55 metara i široke preko 25 metara. Mimar Sinan je bio inspiriran Aja Sofijom, ali je želio nadmašiti, pa je Sinan isplanirao građevinu tako da je postavljanjem savršenog kruga na savršeni kvadrat dobio ozbiljno geometrijsko remek-djelo u kojem ukrasi igraju sekundarnu ulogu. Sve je podređeno velikom interijeru koji je natkriven kupolama i smislu za uređeni prostor koji on odaje. Ovaj arhitektonski kompleks bio je novost za islamski svijet i njegova harmoničnost bila je izvanredno obilježje turskog graditeljstva.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content