Poznati bečki lokal testira na COVID-19 uz kafu i kolače za ponijeti

  Poznati bečki lokal testira na COVID-19 uz kafu i kolače za ponijeti

  Poznati bečki lokal “Cafe Museum” na trgu Karlsplatz pretvorio se u punkt za antigensko testiranje na koronu. Besplatni brzi antigenski testovi dolaze uz kafu i kolače za ponijeti.

  Foto: Sandra Felber

  “Café Museum” od svog osnivanja 1899. godine važi za kultno mjesto i omiljeno okupljalište poznatih ličnosti poput Gustava Klimta, Petera Altenberga, Hermanna Brocha, Egona Schielea, Franza Lehára i drugih. Danas, u 21. stoljeću, u ovom lokalu brzi antigenski testovi dolaze s kafom i pecivom ‘To Go. “Test-Café” je otvoren od ponedjeljka do petka od 15 do 18:30, a registracija za testiranje nije potrebna.

  Foto: Sandra Felber

  Ideja se rodila nakon uspješne saradnje sa školarcima, kojima su brojni bečki ugostiteljski objekti ponudili mogućnost da besplatno uče u njihovim prostorijama. Objekat je preuređen i prilagođen za testiranje, a osoblje je dobilo i stručno pojačanje. Ulaz u “Cafe Museum” dozvoljen je samo sa FFP2-maskom. Za test su potrebni e-Card i identifikacioni dokument sa slikom.

  Foto: Sandra Felber

  Brze antigenske testove besplatno je obezbijedila Privredna komora Austrije (WKÖ) u okviru kompanijskih testiranja. Rezultati gostima stižu ubrzo nakon testiranja putem SMS-a ili E-mail-a i zvanično su priznati. Ponuda za testiranje važi kako za goste, tako i za zaposlene okolnih poslovnih objekata, pa čak i za prolaznike.