Poznati fotograf Dženad Džino pronašao historijske suvenire u Jablanici

Poznati jablanički fotograf Dženad Džino podijelio je sa svojim pratiocima vrlo zanimljiv pronalazak oružja iz Drugog svjetskog rata iz Jablanice.

Foto: Dženad Džino

Džino je pojasnio kako je uopće došlo do ovog pronalaska. Naime, veliki je zaljubljenik u Jablanicu i sve vezano za svoj rodni kraj, pa tako i za njenu kratku i turbulentnu historiju za koju kaže da se o njoj može pričati danima.

“Zainteresovao sam se za period drugog svjetskog rata na teritoriji Jablanice. Primjetili ste da sam objavljivao knjige o Jablanici , knjige o ‘Bici za ranjenike’ i njenoj historiji. Sve što sam našao na internetu a vezano je za Jablanicu kupio sam i danima čitao. Puno toga nisam znao a i ono što sam znao vremenom se zaboravilo i trebalo se podsjetiti naročito o vremenu prije nego sam se rodio. Najhumanija bitka u historiji ratovanja desila se pod našim prozorima u našem dvorištu na našoj rijeci Neretvi i urezala nam za sva vremena antifašističku borbu u svako slovo našeg grada htjeli to prihvatiti ili ne”, naveo je Džino.

A onda, dok je sa porodicom bio u desetodnevnoj izolaciji zbog COVID-a gledao je kako ljudi u svijetu sa metal detektorima obilaze mjesta na kojima su se vodile bitke u Drugom svjetskom ratu, te se probudio njegov živahni avanturistički duh koji je jednostavno tražio novi izazov i našao ga u jednoj takvoj misiji.

“Kupio sam detektor i krenuo u potragu za ostacima iz drugog svjetskog rata u našoj Jablanici”, otkrio je Džino.

Foto: Dženad Džino

Podsjećamo, Jablanica je u početku okupacije fašističkih vojski bila okupirana od Italijana i njihovog bataljona Murđe a kojoj je podršku davala domaća domobranska policija a svi su naravno imali zajedničkog neprijatelja a to su bile partizanske jedinice. Partizanske jedinice, tačnije druga Crnogorska brigada 22. februara 1943. u borbama koje su trajale nekoliko dana konačno zauzima Jablanicu i potpuno neutralisale italijansku i domobransku vojsku, zarobljava velike količine municije i veliki broj italijanskih vojnika koje su angažovali da nose ranjenike. Onda su po naredbi Maršala Tita, porušili sve mostove preko Neretve da bi zavarali njemačke izviđačke avione kako se ne misle vraćati na lijevu obalu Neretve a zatim krenuli naprijed prema Prozoru. Taj 22. februar do danas se slavi kao dan Općine Jablanica. U Jablanici je ostala mala grupa od najviše 7 partizana da kontrolišu malu čaršiju. Operacija fašističkih vojski nazvana Weiss koja je imala zadatak da potpuno neutrališe partizanski pokret i sve partizanske jedinice napravila je velike migracije jedinica oko Prozora, Vakufa, Konjica i Jablanice. Četnički pokret na čelu sa Dražom Mihajlovićem angažovao je oko 2.000 četnika najviše iz Crne Gore i Nevesinja i oni zauzimaju Jablanicu sa zadatkom da se ukopaju i zauzmu položaje na lijevoj strani Neretve, tačnije od sela Krstac do sela Djevor čitavom dužinom. Da bi spasili ranjenike i vojsku partizani su morali neutralisati četničku vojsku ukopanu čitavom dužinom lijeve obale rijeke Neretve od brda Križ do sela Djevor sa bazom i komandom na selu Krstac. Vještim manevrom tokom noći partizani su neutralisali nekoliko bunkera uz sami porušeni most a zatim, prešli Neretvu. Prebacili su tokom noći nekoliko stotina Partizana iza samog mosta a druga Dalmatinska brigada koja je prva i prešla most sa velikim brojem vojnika probila se iza leđa četničkim jedinicama pod selo Krstac u namjeri da kada ih napadnu jedinice od samog mosta da ih dočekaju i dotuku kada budu bježali.

Pogled na Muzej “Bitka na Neretvi” sa Križa; Foto: Amra Makan

“I zaista četnici nisu znali šta ih je snašlo i tog dana je četnički pokret u Drugom svjetskom ratu barem u Bosni i Hercegovini skoro i prestao postojati. Ono što moram napomenuti je veliki doprinos tri jablanička sela a to su Lug, Dobrigošće i Krstac. Kuće tih sela su bile pune ranjenika a njihovi seljani su zajedno sa partizanima i zarobljenim Italijanima prenosili ranjenike”, pojasnio je Džino historijske prilike Jablanice.

Džino je potom odlučio potražiti i pretražiti te lokacije sa detektorom i zaista, prateći detalje iz knjiga došao je do rovova gdje su bili ukopani četnički vojnici. Nemalo nakon toga počeo je dobijati i prve nalaze iz tog doba u vidu čahura od municije a onda uz jedan četnički rov našao je i pravi historijski suvenir iz tog doba – pištolj i sablju Kraljevine Jugoslavije koji su vjerovatno od nekog četničkog oficira jer obični vojnici su nosili puške.

“Ovi suveniri će nadam se naći mjesto u muzeju ‘Bitke za ranjenike’ u našem gradu kao nešto što je autentično iz tog vremena, nešto što je 77 godina čekalo da ga baš ja nađem…”, prokomentirao je Dženad Džino.

Zato što jedan članak nije dovoljan…

DOŽIVITE VIRTUELNO BITKU NA NERETVI: SRUŠITE MOST I ČESTITAT ĆE VAM LIČNO TITO!

SRUŠENI MOST NA NERETVI

ČUVENOG GLUMCA ORSONA WELLESA BILO JE STRAH LETJETI IZNAD JABLANICE

LOKALCI PREPORUČUJU: ŠTA VIDJETI U JABLANICI

POZNATI FOTOGRAF DŽENAD DŽINO UPUTIO EMOTIVAN APEL ZA SPAS HAJDUČKIH VRATA

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content