Poznati fotograf Dženad Džino uputio emotivan apel za spas Hajdučkih vrata

Poznati bosanskohercegovački fotograf iz Jablanice Dženad Džino proteklih nekoliko dana boravi na planini Čvrsnici, te je iskoristio prirodu da sa simbola ove prelijepe hercegovačke planine – Hajdučkih vrata uputi apel svim planinarima i ostalim posjetiocima ove planine da vode računa o ovom čudesnom prirodnom fenomenu.

Dženad Džino na Hajdučkim vratima; Foto: YouTube/Printscreen

Džino je najprije podsjetio na apel Planinarskog saveza Herceg-Bosne koji su objavili fotografiju i vijest kako bi mogla izgledati Hajdučka vrata ukoliko se nastavi sa neodgovornim ponašanjem pojedinaca.

”Hajdučka vrata mogu nestati zauvijek ako nastavimo da im nanosimo štetu”, rekao je Dženad Džino u ovom videosnimku u kojem je uputio iskreni, emotivni i prijekopotrebni apel:

Podsjećamo, planinari upozoravaju kako bi se Hajdučka vrata mogla urušiti zbog toga što se pojedinci penju na njen prsten kako bi napravili fotografije, a Džino u ovom videu ponavlja kako je prsten na dva mjesta napukao, te kako bi ga svaki dodatni teret mogao urušiti. Na Hajdučka vrata dolazili su i sa motorima, što također nije uredu.

“Zato vas molim, kad dođete na Hajdučka vrata stanite ovdje ispred prstena, napravite fotografiju i odavde odnesete lijepu uspomenu i fotografiju, to je sve ono što vam treba odavde, vjerujte mi. Ostavite drugima da uživaju, ostavite našoj djeci da mogu doći ovdje da se uslikaju, da dočekaju ovakve zore…”, poručio je Džino.


Ozbiljno upozorenje planinara: Hajdučka vrata bi se mogla urušiti! | Furaj.ba

Planinarski savez Herceg-Bosne uputio je ozbiljno upozorenje svim onima koji pohode Hajdučka vrata, prirodni fenomen na planini Čvrsnici, što je snažno odjeknulo među bh. javnošću. Naime, članovi ovog planinarskog saveza objavili su kako bi mogla zvučati vijest iz bliske budućnosti ukoliko se nastavi neodgovorno ponašanje samozvanih planinara i takozvanih ljubitelja prirode.


Hajdučka vrata ili Mijatov prolaz je kameni otvor u stijeni promjera oko 5 metara nastao djelovanjem različitih klimatskih i geomorfoloških faktora. Nalaze se na 2000 m n/v na planini Čvrsnica i godišnje ga posjete na tisuće planinara i ljubitelja prirode, a pogled koji se pruža na Divu Grabovicu, stijenu Velikog Kuka, Čabulju, Velež i Prenj jednostavno oduzima dah. Legenda kaže da su se na ovom mjestu odmetnuti momci proglašavali hajducima i zavjetovali da će čuvati družinu i biti njen uzoran član u borbi protiv osmanskog carstva. Vjerovalo se da im, kada jednom prođu kroz Hajdučka vrata, ni metak više ništa ne može.

Navodno se i jedna od trilogija „Gospodar prstenova“ trebala snimati na ovoj lokaciji ali se to nije dogodilo zbog nepristupačnog terena. Zbog svoje estetske i ambijentalne vrijednosti, Hajdučka vrata su 1985. godine zaštićena kao prirodni spomenik u Bosni i Hercegovini.

Pridružujemo se apelu Dženada Džine, kao i svih društava, članica Planinarskog saveza i svih njihovih planinara, te apeliramo na sve koji prilaze Hajdučkim vratima da to čine na način da ne nastanu dodatna oštećenja prstena ali i da ne ugrožavaju ni svoju sigurnost i sigurnost drugih planinara.

Vedro!

Zato što jedan članak nije dovoljan…

PARK PRIRODE BLIDINJE – NAJZNAMENITIJI PRIRODNI REZERVAT U BIH

MLADENCI NA VRHU ČVRSNICE: VJENČANI FOTOALBUM KAKAV NEMA NIKO

LOKALCI PREPORUČUJU: ŠTA VIDJETI U JABLANICI

SAMIR USTALIĆ: POZDRAV S ČVRSNICE

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content