Poznati sarajevski metereolog: Lijepe vijesti za sve one koji idu na godišnji

Popularni mladi metereolog Nedim Sladić objavio je na svom Facebook profilu lijepe vijesti za sve one koji idu na godišnji odmor.

Foto: Pixabay/Ilustracija

Njegovu objavu prenosimo u cjelosti:

“Iako ova subota donosi priliv vlažnijeg zraka zapadnim strujanjem, za očekivati je da sa više oblačnosti i ove padavine koje detektuju prognozni modeli su zaista lokalne, pa je zaključak da će u većem dijelu zemlje izostati. Najveće šanse za kratki, slabi lokalni pljusak imaju zapadni dijelovi Bosne, dijelovi Hercegovine i centralna Bosna, naročito tamo gdje planine odreaguju na dotok vlage.

Na jedno vrijeme se pozdravljamo od padavina, naročito od 06.09. jer od iduće sedmice na vrijeme u našim krajevima utječe ogranak prostrane anticiklonalne čiji centar se smjestio nad istok Europe, a glavnina oblačnosti će se držati sjevernije i zapadnije od naše zemlje, s kojim će vremenske prilike biti stabilnije u odnosu na protekli period.

Sa njene zadnje strane počet će utjecaj istočnog, a kako se bude spuštala prema obalama Crnog mora i jugoistočnog strujanja, dok s jugozapada Europe ponovo jača utjecaj grebena s kojim će se strujanje postepeno mijenjati prema četvrtku sa jugoistočnog na jugozapadno, uz postepen priliv sve toplijeg zraka. Iduće sedmice ponovo temperature idu u natprosječne okvire za mjesec septembar.

To bi značilo da bi prevladavalo većinom pretežno sunčano vrijeme, danju povremeno uz malu do umjerenu oblačnost, a da na jugu zemlje dnevne temperaturne vrijednosti ponovo idu i iznad 30 °C, a u većem dijelu Bosne iznad 25 °C. Paralelno s dnevnim rastu i jutrarnje temperature. Očekivani temperaturni rang od 06. do 12.09. u Bosni je od 11 do 16, na jugu do 21, a dnevne od 26 do 31, na jugu do 33 °C.

U nedjelju i ponedjeljak naša zemlja će se naći između sniženijeg pritiska sa jugoistoka i povišenijeg sa sjeveroistoka, pa će biti i razmjerno vjetrovito vrijeme, uz većinom umjeren istočnjak i sjeveroistočnjak.

Temperatura mora je od 23 do 26 °C duž Jadrana tako da bi more za većinu trebalo biti još ugodno za kupanje.

I prognozni model GFS i ECMWF su složni za gotovo najmanje 7 suhih dana u komadu od početka iduće sedmice”, naveo je Sladić.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content