Kontakt
Marketing
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
  • NASLOVNA
  • Zavrti Globus
  • Bosna i Hercegovina ❤
    • Banja Luka
    • Bihać
    • Blagaj
    • Bugojno
    • Bosanska Krupa
    • Brčko
    • Cazin
    • Foča
    • Goražde
    • Gradačac
    • Jajce
    • Konjic
    • Kakanj
    • Kreševo
    • Ljubuški
    • Mostar
    • Neum
    • Ostrožac
    • Sanski Most
    • Sarajevo
    • Srebrenica
    • Stolac
    • Travnik
    • Trebinje
    • Tuzla
    • Vareš
    • Velika Kladuša
    • Višegrad
    • Visoko
    • ⚫ Zemlja u Obliku Srca
    • Zenica
    • Fojnica
    • Počitelj
  • Furaj Planetom
    • Razglednica
    • Korisne Informacije
    • Kuhinja
    • Putopisi
    • Zanimljivosti
  • Magazin
    • Intervjui
    • Kolumne
    • Moj Život u Inostranstvu
    • Fotografi
    • U nastavcima
    • Uspješne priče
  • Vikend Planer
    • Izletišta
  • Furaj.ba projekti
    • BiH Bucket list challenge 2021
  • Novosti
    • Aktuelna ponuda putovanja
    • Održivi razvoj
  • EnglishEnglish
Kontakt
Marketing
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
  • NASLOVNA
  • Zavrti Globus
  • Bosna i Hercegovina ❤
    • Banja Luka
    • Bihać
    • Blagaj
    • Bugojno
    • Bosanska Krupa
    • Brčko
    • Cazin
    • Foča
    • Goražde
    • Gradačac
    • Jajce
    • Konjic
    • Kakanj
    • Kreševo
    • Ljubuški
    • Mostar
    • Neum
    • Ostrožac
    • Sanski Most
    • Sarajevo
    • Srebrenica
    • Stolac
    • Travnik
    • Trebinje
    • Tuzla
    • Vareš
    • Velika Kladuša
    • Višegrad
    • Visoko
    • ⚫ Zemlja u Obliku Srca
    • Zenica
    • Fojnica
    • Počitelj
  • Furaj Planetom
    • Razglednica
    • Korisne Informacije
    • Kuhinja
    • Putopisi
    • Zanimljivosti
  • Magazin
    • Intervjui
    • Kolumne
    • Moj Život u Inostranstvu
    • Fotografi
    • U nastavcima
    • Uspješne priče
  • Vikend Planer
    • Izletišta
  • Furaj.ba projekti
    • BiH Bucket list challenge 2021
  • Novosti
    • Aktuelna ponuda putovanja
    • Održivi razvoj
  1. Home
  2. BiH ❤
  3. Kako je nastao somun – priča o poznatom sarajevskom specijalitetu
 Kako je nastao somun – priča o poznatom sarajevskom specijalitetu
BiH ❤ Zemlja u Obliku Srca

Kako je nastao somun – priča o poznatom sarajevskom specijalitetu

by Furaj.ba 2 min read

AA

Somun je postao sinonim za sarajevsku gastronomiju i neizostavan je dio iftara tokom Ramazana. Nema ništa bolje od mirisa svježe pečenog somuna, pogotovo kada se poslužuje sa ćevapima ili u kombinaciji sa nekim od tradicionalnih bosanskih jela.

Foto:Furaj.ba

Kada je Gazi Husrev-beg stigao u Sarajevo 1521. godine, naredio je izgradnju Musafirhane kako bi putnici i namjernici mogli prespavati, te Imareta – narodne kuhinje, kako bi se u njemu mogli hraniti. Imaret je bio tako dobro opremljen da su se u njemu osim siromaha i putnika, počeli hraniti i pripadnici viših slojeva društva, privučeni ukusnim jelima. Čak je i sam Gazi Husrev-beg uživao u domaćim specijalitetima u Imaretu.

Prema riječima Mufida Garibije, arhitekta i poznavaoca historije Sarajeva, Somun je prvi put napravio Gazi Husrev-begov intendant – glavna osoba zadužena za opskrbu vojske. Gazija je svog intendanta zadužio da za potrebe Imareta napravi posebno pecivo koje će biti ukusno, jednostavno i brzo napravljeno. Intendant je iskoristio turski recept uz blago prilagođavanje. Somun je dobio ime po prezimenu turskog porijekla intendanta, a zanimljivu šaru na somunu koja podsjeća na mušebak osmislio je on sam. Intendant je ćurekot stavio zbog preporuke Muhammeda, a. s., koji je istakao da je ljekovit i donosi berićet.

Iako se ne zna tačno zašto, u tradiciji pravljenja somuna od tada do danas, običaj je da ga prave muškarci. Somun se peče manje od dva minuta na 500 stepeni u peći na drva, što mu daje poseban šmek.

Iako je somun prvobitno napravljen za siromašne i putnike, on je ubrzo postao univerzalno poznato pecivo koje su svi uživali, a posebno Gazi Husrev-beg. Od tada je somun postao sarajevski specijalitet, bez kojeg je nemoguće zamisliti iftar ili neka tradicionalna bosanska jela.

  • 1
    Share
    Facebook
  • 0
    Share
    Twitter
  • 0
    Share
    LinkedIn
  • 0
    Share
    Viber
  • 0
    Share
    WhatsApp
Previous post
Next post
Čitaj više
Održivi razvoj

Kanton Sarajevo dobija 275 zelenih otoka za razvrstavanje otpada

2 Juna, 2023
Korisne Informacije

Ljetovanje u Hrvatskoj – šta sve smijete prenijeti preko granice?

2 Juna, 2023
Novosti

FHMZ objavio sezonsku prognozu do 31. augusta

2 Juna, 2023
Novosti

Ljeto u Sarajevu

2 Juna, 2023
Pratite nas
  • 34.8K
    Fans
    34.8K
    Fans
  • 13K
    Followers
    13K
    Followers
Newsletter
Povezani TEKSTOVI
BiH ❤ Sarajevo Zemlja u Obliku Srca

Čarolija ramazanskih noći u Sarajevu

Kada se sa Žute tabije začuje zvuk topa i označi

Turska Zavrti globus

Ramazan u Istanbulu

Ramazan u Istanbulu je čaroban! Istanbul, mjesto u kojem se

žuta tabija
BiH ❤ BiH Bucket list challenge 2021 Sarajevo

Žuta tabija

BiH Bucket List Challenge Izazov #3 – Uživaj u pogledu

MARKETING

IMPRESSUM

KONTAKT

USLOVI KORIŠTENJA

Implemented By HudHudPro ®. All Right Reserved ©.