Poznati travel blogger: Posjetio sam puno špilja širom svijeta, ali Vjetrenica je posebna

“Posjetio sam puno špilja u Aziji, Africi, Južnoj Americi, ali i najveću na svijetu koja se nalazi u Kentuckyu u SAD-u, ali Vjetrenica je baš posebna jer na ulazu puše snažan ‘vjetar’ koji nas je skoro otpuhao”, našalio se na svom Facebook profilu najpoznatiji hrvatski travel blogger Kristijan Iličić.

Kristijan Iličić i njegova djevojka Andrea Trgovčević; Foto: Facebook

Avanture Kristijana Iličića u regiji prate se sa posebnom pažnjom, baš zato što je i on takav – poseban, drugačiji. Višestruke nagrade za predstavljanje svojih avantura na blogu zasigurno nije bilo bez razloga.

Iako su mnogi putovali manje zbog pandemije, Kristijan je opet obilazio svijet – Venecuela, Nikaragva, Costa Rica, pa čak i ratom zahvaćeni Yemen, Kristijan je posjetio ove godine.

Ovih dana boravi u rodnoj Hrvatskoj, u Dubrovniku, ali je na kratko “skoknuo” i do općine Ravno – i pećine Vjetrenica u BiH.

“Odlučili smo iz Dubrovnika skočiti na jedan dnevni izlet i posjetiti špilju Vjetrenicu. Vjetrenica je najveća i najpoznatija špilja u Bosni i Hercegovini i zaštićeni spomenik prirode. Smještena je 300 m istočno od Zavale, na zapadnom rubu Popova polja, u općini Ravno, te 12 km udaljena od mjesta Slano na obali Jadranskog mora odnosno 80km od grada Mostara. Ukupno je otkriveno oko 7014 metara podzemnih kanala. Speleološke posebnosti ove jedinstvene spilje su magična ljepota, prostrani hodnici i dvorane, brojne nakupine siga, te bogat hidrografski svijet s brojnim jezerima, nekoliko vodopada, više stalnih potoka i na desetke manjih periodičnih tokova koji teku raznim smjerovima, a ne treba zaboraviti ni pojavu snažnog vjetra na ulazu kao i osjetno strujanje zraka na nekoliko mjesta u unutrašnjosti, čestu pojavu magle u dijelovima Absolonova kanala, kao i davna urušavanja stropova divovskih razmjera. Vjetrenica je podjednako zanimljiva u ekološkom, geomorfološkom i ekonomskom smislu, a istovremeno ona je i jedan od najsnažnijih izvora identiteta širega područja Bosne i Hercegovine. Zaštićeni je spomenik prirode od 1950. godine. Vjetrenicu karakterizira iznimno bogat špiljski svijet, u kojem je zabilježeno gotovo 200 različitih životinjskih vrsta, od kojih 91 troglobionata, što je čini prvom u svijetu po bioraznolikosti, a 37 njih je prvi put pronađeno upravo na ovom mjestu”, napisao je Kristijan na svom profilu.

I svoju šalu o vjetru pojasnio je pratiocima: “Ne radi se o vjetru nego o fizikalnoj pojava strujanja zraka, kojom se nastoje izjednačiti stalna unutarnja i promjenljiva vanjska temperatura zraka. Na topografskoj površini iznad Vjeternice nalaze se duboke pukotine kroz koje ljeti ulazi topli zrak, hladi se i izlazi na glavni ulaz špilje. Do sada nije duže mjerena brzina vjetra, ali povremena mjerenja govore da se radi o brzini do 10 m/s, premda postoji zapisano da je dostizao i 13 m/s”, naveo je Kristijan.

Pogledajte njegov video:

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content