Poznato ko je TOLIKO hrabar da hoda po žici između Uniticovih nebodera

  Poznato ko je TOLIKO hrabar da hoda po žici između Uniticovih nebodera

  Prizor muškarca koji hoda po žici između Uniticovih nebodera visokih 97 metara u Sarajevu privukao je mnogo pažnje proteklih dana.

  Foto: Furaj.ba

  Svi su se pitali ko to radi i zašto, a odgovor je konačno stigao. Riječ je o o Estoncu Jaanu Rooseu koji se bavi izvođenjem trikova po žici.

  Tačnije, bavi se slackliningom – hodanjem i izvođenjem trikova po žici i u toj specijalnosti je trostruki svjetski prvak i nosilac brojnih svjetskih rekorda i nagrada sa svjetskih prvenstava u slackliningu, U proljeće 2019. godine osvojio je prvo mjesto na World Slackline Mastersu u Minhenu. Ujedno je prvi i jedini sportista koji je napravio dvostruki salto unazad.

  Roose se ovim sportom koji iziskuje izuzetnu vještinu i hrabrost počeo baviti sa 18 godina, a svojim jedinstvenim trikovima oduševljava publiku širom svijeta. Radio je kao kaskader u holivudskim filmovima kao što je “Assassin’s Creed”, a pojavio se i u Madoninoj MDNA svjetskoj turneji.

  U Sarajevo je došao kako bi za novi Red Bullov projekat snimao video koji će biti dostupan i predstavljen javnosti sljedeće sedmice. Još jedan je to u nizu projekata kojima Red Bull stavlja Bosnu i Hercegovinu na svjetsku mapu u sferi ekstremnih sportova.