Praktični savjeti za zaštitu okoliša!

Djelovanje na podizanju svijesti građana kada je u pitanju očuvanje životne sredine u modernom vremenu je postalo pitanje od izuzetne važnosti. Kako je plastika jedan od glavnih zagađivača današnjice, svi trebamo dati svoj doprinos u pravcu smanjenja zagađenja plastikom i podizanja svijesti o tome da je svaki mali korak važan, jer zajedno možemo napraviti razliku.

Foto: Chapter4

Kao pojedinci imamo ograničen uticaj na poslovanje kompanija i industrije. Ono na šta možemo uticati je vrsta proizvoda koju kupujemo uzimajući u obzir količinu i sastav ambalaže, te možemo uticati na količinu i vrstu otpada iz domaćinstva, prvenstveno otpada od hrane. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, svaki stanovnik BiH proizvede 356 kg komunalnog otpada godišnje (podatak iz 2021). Mali dio tog otpada se reciklira, dok većina završi na deponijama, a najveći problem predstavljaju divlje deponije. Svi možemo učiniti nešto da poboljšamo trenutno stanje, a samim tim i damo doprinos smanjenju otpada na globalnom nivou.

Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći u tome:

 1. Reduciranje ambalaže i pametna kupovina
 • Ono što vam ne treba, jednostavno nemojte kupovati. Otpad koji nije kupljen je najbolji otpad!
 • Izbjegavajte proizvode sa puno ambalaže.
 • Recite ne plastičnoj ambalaži. Potražite druge proizvode s održivijom ambalažom.
 • Odbacite PET flaširanu vodu, te umjesto toga pijte vodu iz česme koju ćete čuvati u flašama predviđenim za ponovno korištenje. Voda iz česme u našoj zemlji je visokog kvaliteta, te je nepotrebno zagađivati životnu sredinu plastičnim flašama za jednokratnu upotrebu.
 • Kada idete u kupovinu nosite platnene torbe – cekere i recite „ne“ plastičnim vrećicama za kupovinu.
 • Kupujte bezalkoholne napitke, ledene čajeve, ledenu kafu pakovanu u aluminijumskim limenkama i to po mogućnosti u limenkama od recikliranog aluminijuma. Aluminijum se može beskonačno reciklirati i jedan je od najodrživijih materijala za ambalažu.
 • Recite ne lecima i smanjite potrošnju papira, te količinu papirnog otpada koji proizvodite.
 • Vodite bilješke na svom telefonu, kreirajte digitalnu listu za kupovinu kako biste smanjili otpad papira.
 1. Ponovna upotreba, recikliranje i kompostiranje

Sljedeći korak je ponovna upotreba i recikliranje. Jedna trećina otpada koji nastaje u domaćinstvima je organska, jedna trećina se može reciklirati, a samo jedna trećina je zapravo smeće, te stoga:

 • Razmislite prije bacanja stvari da li se one mogu ponovno iskoristi!
 • Ako vam nešto dosadi pokušajte to zamijeniti ili prodati, te razmislite o kupovini polovnog.
 • Ako je nešto pokvareno, pokušajte to popraviti sami ili odnesite na popravku.
 • Potrudite se da odvojeno sakupljate papir, metal, plastiku, staklo i organski kuhinjski otpad.
 • Ako je to moguće, pravite kompost od organskog kuhinjskog otpada kao što su ostaci voća i povrća, talog kafe, ljuske jaja, cvijeće, a onda kompost možete koristiti za njegu vaših biljaka u dvorištu ili bašti.
 • Stavite metal, plastiku, staklo i papir u svoje kućne kante za reciklažu ili ih odnesite na deponije. Vrijedi truda, jer na primjer ako bacite limenku za piće u kantu za reciklažu, ona se može reciklirati i iz nje možete ponovo popiti svoje omiljeno piće za 60 dana u obliku nove reciklirane limenke.
 • Opasne materije kao što su iskorišteno ulje, hemikalije, boje, baterije, pesticidi itd., potrebno je odnijeti na za to predviđena reciklažna mjesta, a nikakao to odlagati u kantu za smeće.
 • Ako ste na putu i sakupite otpada, nemojte ga bacati u običnu kantu za smeće. Ponesite to sa sobom i pronađite najbližu uličnu kantu za reciklažu ili sabirno mjesto.

Foto: Chapter 4

Pored koraka koje možete sami poduzeti, znajte da imate alate da ohrabrite trgovce, proizvođače i donosioce regulativa ka promjenama:

 • Znajte da kada kupujete vi zapravo glasate, odnosno birate. Kako? Naime, ukoliko smanjite kupovinu proizvoda sa plastičnom ambalažom, te umjesto toga odaberete proizvode u aluminijumskim limenkama ili pak počnete koristiti ambalažu za ponovno punjenje, vi time šaljete povratnu informaciju kompanijama.
 • Ukoliko u vašim omiljenim radnjama vidite nepotrebnu ambalažu, kao što je npr. pojedinačno umotano voće, obavijestite prodavača ili pišite putem društvenih mreža datoj trgovini, a možete obavijestiti i službu za korisnike kako postoje održivija rješenja.
 • Kada pronađete ekološki prihvatljivo rješenje, podijelite ga sa svojim prijateljima i poznanicima. Ukoliko se radi o novoj inicijativi, kampanji za poticanje reciklaže, uključite se, ili u najmanju ruku promovirajte je.
 • Volontirajte u akcijama prikupljanja otpada i aktivnostima čišćenja oko vašeg doma ili radnog mjesta.

I što je najvažnije, nemojte sumnjati da male promjene u vašem životu mogu donijeti mnogo dobroga, jer postavljene ciljeve ka održivosti možemo postići samo ako svi damo svoj doprinos.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content