Praznici u Herceg Novom – Majstori za organizaciju fešti

Herceg Novi, prekrasni grad na crnogorskoj obali, odavno nije sinonim samo za more, sunce, ljeto i plaže. Grad, kojeg je sagradio bosanski kralj Tvrtko I Kotromanić, punim plućima živi cijelu godinu. 

Foto: TZ Herceg Novi

U redovima koji slijede, otkrit ćemo vam zašto posjetiti ovaj grad na moru kad nije sezona kupanja. 

Novljani su majstori za organizaciju fešti za najluđu noć, ali i nekoliko noći koje slijede. 

Omiljeni odžačar 

Naša je preporuka da najluđu noć provedete na otvorenom, na platou ispred hotela Igalo i u novu godinu uplešete uz Gorana Bregovića i Bijelo dugme – Alena i Tifu i Orkestar za svadbe i sahrane. Svevremenski hitovi, sjajna energija i za one starije, možda emotivan povratak u mladost, dovoljni su razlozi.  

Prespavajte prvi januar, barem do podne i skupite energiju za novu ludu noć. Očekuje vas još jedna luda zabava, kojom domaćini pokazuju da misle na sve, pa su i muzički program formirali tako da ima za svakoga po nešto – prvo najveci hitovi Novih fosila uz Sanju, Marinka i Zeca, a potom veliki koncert Miroslava Ilića uz orkestar Miše Mijatovića

No, prije koncerata, prošetajte lijepim ulicama ovoga grada. Novljani vole ljude, rado im to na različite načine priznaju, pa nisu podigli spomenik samo Tvrtku I Kotromaniću, nego i omiljenom odžačaru Rudolfu Rudiju Karužiću. Njemu su spomenik podigli u prirodnoj veličini. Neka vas ne zavara što je nizak. I Rudolf je bio. Volio je žene, pjevao im serenade i navodno nikada nikom nije očistio odžak, uvijek se pravio da je zauzet. A zašto vam ovo pričamo? Pa da mu protrljate nos, navodno donosi sreću. Možda vam se u (n)ovoj godini zbog Rudolfovog nosa baš posreći. Sretna vam Nova godina.

  1. praznik mimoze

Januar i dio februara Novljani su posvećeni organizaciji najvažnijeg gradskog praznika. Praznik mimoze počinje Abrumom, 15. februara, najavom bogatog programa, kulturnih, sportskih, muzičkih, zabavnih i gastro događaja.

Prvi praznični koncertni spektakl u grad donosi Halid Bešlić 16. februara. Mirisne dane posvećene mimozama koncertom će zatvoriti Prljavo kazalište 3. marta. Cijela hercegnovska rivijera bit će 17. februara pozornica na kojoj će se održati čuvena Fešta od mimoze, ribe i vina, koja decenijama plijeni pažnju posjetilaca i predstavlja jedan od najposjećenijih programa Praznika mimoze.

Na plažama i pontama, domaćice prže sardele, koje uz vino i parče hljeba dijele prolaznicima. I sve je besplatno. 

Maskenbali za djecu i odrasle, karnevalske povorke, neobična sportska takmičenja u karotrcu ili piciginu, ledeni tobogan i mnogi drugi sadržaji, kao i poznato gostoprimstvo Novljana čine Herceg Novi gradom za pamćenje.

Prvi Praznik mimoze, tradicionalna manifestacija u slavu ovog cvijeta, održan je 1969. godine.  

Međunarodna izložba cvijeća, koncerti, književni susreti, predstavljanje kultura i gastro tradicije zemalja i gradova prijatelja Herceg Novog, čine ovu priču vrlo posebnom. Zbog blagih zima, u vrijeme Mimoza brojna su sportska takmičenja i avanturistički izazovi u prirodi.

Dio zabave su i promenadni koncerti duhačkih orkestara i mažoretkinja, prepoznatljivih po crvenim odijelima. A znate li da su baš novljanske mažoretkinje 8. februara 1984. godine zaplesale u Sarajevu na Olimpijskim igrama.

Festival je ponos je Novljana. Njime žele dobrodošlicu proljeću i gostima koji će u Herceg Novom naići na topao doček u svim godišnjim dobima.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content