Predrag Jelušić: Stvaramo nove turističke sadržaje

Slijedi nova kategorizacija kupališta za ciljane grupe gostiju, poput izletničkih, porodičnih, pet-friendly, nudističkih i sportsko-rekreativnih u svakom primorskom gradu.

“Crnogorska obala, iako mala, prepoznatljiva je po svojoj jedinstvenosti svuda u svijetu, a njena ljepota turiste uvjek ostavlja bez daha. Naša vizija je da unaprijedimo ekonomske aktivnosti na crnogorskoj obali prateći turističke trendove u konkuretnim zemljama Mediterana i usmjerimo se ka stvaranju novih vrijednosti i sadržaja na plažama, ali i da očuvamo divlju ljepotu”, kaže Predrag Jelušić, direktor Javnog preduzeća Morsko dobro, osnovanog 1992. godine sa zadatkom da obezbijedi zaštitu, uređenje i unapređenje obalnog područja Crne Gore. Njegov rad prepoznat je i van granica zemlje, pa je na Međunarodnom biznis forumu u Sarajevu direkor Jelušić proglašen najboljim menadžerom u oblasti turizma doživljavajući ovo priznanje najprije kao nagradu za uspjeh cijelog tima zaposlenih, koji je proteklih godina predano radio na ostvarenju velikih ciljeva.

 

Pratimo visoke standarde

Šta biste rekli, u čemu se ogledaju najveća dostignuća Javnog preduzeća Morsko dobro?

–  Zahvaljujući JP Morsko dobro, ali i saradnji s nevladinim sektorom, međunarodnim institucijama i poduzetnicima čije su se vizije oslanjale na iskustva razvijenijih zemalja, ne zanemarujući specifičnost naše prirode, Crna Gora je sačuvala i unaprijedila ponudu na plažama, izgradila nove luke i lukobrane, zaštitila hridi, grebene, ušća rijeka koje se ulivaju u more… Danas je preko 400 naših kupališta opremljeno po gotovo svim međunarodnim standardima u oblasti upravljanja plažama, a i sigurnost je organizovana na viskom nivou. Na svakih sto metara postavljene su spasilačke kule na kojima boravi preko 540 licenciranih spasioca. Uslovi koje propisujemo iziskuju i mnoge druge visoke standarde kao i čistoću na svim plažama. Također, na svakom kupalištu 50% prostora oslobođeno je za sve one turiste kojima je potreban samo peškir i suncobran da užuvaju u moru i suncu. Već na dijelu obale, gdje ne postoji veliki broj prirodnih plaža, JP Morsko dobro po modelu javno-privatnog partnerstva podržava izgradnju novih plažnih prostora opremljenih po najvišim standardima u prepoznatljivom mediteranskom stilu.Stalni napredak

“JP Morsko dobro prati kvalitet morske vode još od 1996. godine. Rezultati analize kvaliteta morske vode za 100 javnih kupališta duž crnogorskog primorja, koju za JP Morsko dobro vrši Institut za biologiju mora iz Kotora, potvrđuju da je morska voda na crnogorskim kupalištima i ove sezone odličnog kvaliteta. Sanitarno je ispravna, te bezbjedna za kupanje i rekreaciju. Kvalitet morske vode posljednjih godina značajno se popravio duž cijele obale, čemu je u značajnoj mjeri doprinijela izgradnja postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda i unapređenje kanalazacione infrastrukture u gotovo svim primorskim gradovima. 

O uređenju crnogorskih kupališta svjedoči iz godine u godinu veći broj Plavih zastavica. U kojem dijelu Crnogorskog primorja je najviše ovakvih plaža?

– Ove godine na 30 crnogorskih plaža vijori se prestižno međunarodno ekološko priznanje – Plava zastavica. Ovaj broj je, zaista, impozantan u odnosu na dužinu crnogorske obale i procentualno je najveći u odnosu na broj Plavih zastavica na Mediteranu. Ipak, najviše Plavih zastavica može se vidjeti na budvanskim plažama, čak 13.

Koje plaže preporučujete mladim, koje za cijelu porodicu, a na koje su dobrodošli i kućni ljubimci?

 

–  Prema Strategiji održivog upravljanja plažama od 2019. do 2023. godine obezbijedit ćemo dodatnu kategorizaciju kupališta u skladu s turističkim trendovima i potražnjom. Na taj način ćemo imati kupališta za ciljane grupe gostiju, poput izletničkih, porodičnih, pet-friendly, nudističkih i sportsko-rekreativnih kupališta u svakom primorskom gradu. Za svaku kategoriju propisat će se specifični standardi i uslovi za opremanje. Danas je Velika plaža u Ulcinju idealna destinacija za mlade i aktivni odmor uz kite & wind surfing, dok su tajanstveni Bokokotorski zaljev, mala ribarska mjesta i uvale najbolji izbor za porodični odmor. Već Budva nudi klupske plaže uz dnevne i noćne žurke na pijesku.

 

Šta turisti ne smiju nikako propustiti u Crnoj Gori?

–  Jedinstvenu Adu Bojanu i mir koji mogu pronaći u ribarskim kućicama duž desnog rukavca rijeke Bojane, aktivni odmor uz kite surfing na Velikoj Plaži, u Budvi udaljene plaže – Drobni pijesak, Reževiće, Crvenu glavicu nadomak Svetog Stefana, otok Sveti Nikola i nezaobilaznu plažu Jaz, te krstarenje Bokokotorskim zaljevom uz obilazak malih romantičnih plaža i otočića bogatih kulturno-historijskim naslijeđem.

A koji kutak na Crnogorskom primorju predstavlja Vaše lično zadovoljstvo?

–  To su lijepe male plaže i uvale, uglavnom, na otoku Sveti Nikola u Budvi, te u Boki Kotorskoj, ali i duge pješčane plaže Ulcinja.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content