Preminuo poznati sarajevski glumac Dragan Jovičić

U Sarajevu je u noći s četvrtka na petak preminuo poznati sarajevski glumac Dragan Jovičić.

Scena iz predstave “Ay, Carmela” Dragana Jovičića i Selme Alispahić; Foto: SARTR

Jovičić je preminuo od posljedica bolesti izazvanih zarazom koronavirusom u izolatoriju Podhrastovi na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Ovaj filmski i pozorišni glumac, te bivši direktor Kamernog teatra 55 (2011-2015) rođen je u Rogatici 22. novembra 1953. godine.

Ostat će upamćen po ulogama poput “Kože”, jednog od televizijskih projekata s početka 80-ih koji je ostavio izuzetan trag u TV produkciji, a u kojem je Jovičić kao Adem igrao s Rejhanom Demirdžićem, zatim po ulozi Stojana u “Porobdžijama”.

Pozorišna publika pamtit će ga po liku Volođe u “Velikom briljantnom valceru” slovenskog pisca Draga Jančara u režiji Jovice Pavića, zatim po glavnom liku u “Husein-kapetanu Gradaščeviću” Ahmeda Muratbegovića u režiji Gradimira Gojera, no predstava “Ay, Carmela” sa kojom je donedavno aktivno nastupao ispred Sarajevskog ratnog teatra ostat će posebno upamćena.

Bio je prvak drame Kamernog teatra 55, nagrađivanog na brojnim festivalima, a posebno kroz predstavu. Dobitnik je brojnih glumačkih priznanja i nagrada, između ostalih i “Šestoaprilske nagrade” grada Sarajeva za doprinos umjetnosti teatra.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content